Z.I.

Uit B&G Wiki
Periodebegin jaren zeventig - 1983
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreactualiteiten
Decennia1970-1979, 1980-1989
Mediumradio


Beschrijving

Wekelijks radioprogramma op de zaterdagochtend met diepgravende journalistiek. Z.I. wil verder gaan dan de waan van de dag en doet dat aan de hand van lange gesprekken, reportages en documentaires. Aan bod komen onderwerpen die nauw aansluiten bij de linkse VARA signatuur. Z.I. staat voor Zaterdag Informatie.

Het programma is vanaf begin jaren zeventig te beluisteren. Maar de gloriejaren liggen in de tweede helft van de jaren zeventig wanneer Wim Kayzer de eindredactie op zich neemt. Door de kritische en stevige manier van interviewen haalt het programma regelmatig het nieuws. Z.I. krijgt in 1979 de Zilveren Reissmicrofoon voor beste radioprogramma.

De VARA stopt in 1983 met Z.I., omdat de omroep het programma te duur vindt. Bovendien moet Hilversum 1 een actuelere en snellere uitstraling krijgen, met op elk half uur een nieuwsoverzicht. Wim Kayzer verlaat teleurgesteld de VARA en vertrekt naar de VPRO waar hij de traditie van eigenzinnige programma's maken voortzet.

Makers

Presentator Wim Kayzer, Dick Slootweg, Aad Bos

Verslaggever Erik Boshuijzen, S. de Groot, Rien Bal, Frits Bom, Hans Emmering, Karel Roskam, Tom Blom, Willem Ruis, Hans Emans, Toni Boumans, Aad Bos, Jan Reiff, Ineke van den Bergen

Productie Willy Mos

VARA.