Advocaten onder vuur

Uit B&G Wiki
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte35'21"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Deze documentaire, uitgezonden als aflevering van het KRO-programma Profiel, gaat over advocaat Evert Hingst, die op 31 oktober 2005 in Amsterdam-Zuid is geliquideerd. De makers vragen zich af wat deze moord zegt over de verhouding tussen advocaten en hun cliënten. Wat zijn de grenzen van advocaten wat betreft hun dienstverlening aan cliënten?

Everst Hingst is als advocaat niet onomstreden geweest. Hij is tijdens zijn loopbaan als advocaat meerdere malen gearresteerd op verdenking van witwaspraktijken. Tot zijn cliënten hebben topcriminelen behoord zoals John Mieremet. Deze beschuldigt Hingst in augustus 2002 van medewerking aan een aanslag op hem. Volgens Mieremet onderhoudt Hingst dan al goede contacten met criminelen in de Nederlandse onderwereld. Terwijl de onderzoeken van justitie tegen Hingst nog lopen wordt hij op 31 oktober 2005 vermoord.

De documentaire geeft niet alleen een uitgebreid profiel van Evert Hingst, maar ook van de grenzen tussen de advocatuur en de criminaliteit. Aan het woord komen collega's van Hingst, die spreken over de verleidingen waaraan advocaten bloot komen te staan. De vraag is hoe de advocaat zijn cliënt moet dienen zonder de grenzen van het toelaatbare te overschrijden.

De stijl van de documentaire is informatief en zakelijk. Het bestaat voornamelijk uit gesprekken met bekenden en collega's van Hingst, advocaten en werknemers van het Openbaar Ministerie. Daarnaast wordt achtergrondinformatie gegeven. Hierbij worden vaak archiefbeelden of foto's gebruikt in combinatie met commentaar van Philip Freriks.

Makers

Regie en samenstelling Margo Smit

Productie Marie-Anne Veenman

Camera Arjan Kroon

Eindredactie Marc Josten

KRO

Achtergrondinformatie

Profiel maakt series portretten van bekende personen uit de actualiteit. In Advocaten onder vuur staat niet alleen de biografie van Evert Hingst centraal, maar ook de algemene situatie die geleidt heeft tot deze zaak. De driehoeksverhouding tussen advocaten, criminelen en justitie zorgt voor een constante spanning in het werkveld. Met liquidaties zoals die van Evert Hingst tot gevolg.

De zaak is tot op heden niet opgelost. Inmiddels zijn er vele reconstructies en onderzoeken geweest maar zonder gewenst resultaat. John Mieremet wordt twee dagen na de moord op Hingst vermoord in Thailand. Een andere cliënt en topcrimineel van Hingst, Mink Kok, is een verdachte in de zaak.