Afrika-reeks

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte55’42
Mediumtelevisie


Beschrijving

Mijn zwarte moeder is de titel van Fred van Dijk's documentaire in de Afrika-Reeks. De titel verwijst naar de innerlijke drang van Koert Lindijer om te wonen in Afrika. Zijn gedachten tonen zijn kijk op het individualisme in Nederland in vergelijking met de gemeenschap in Kenia. Het verhaal wordt verteld door middel van een kennismaking met twee vrienden met Lindijer: Lonis, de hoeder van tradities op middelbare leeftijd en de jongere Kasao, die voor een revolutionaire weg heeft gekozen in de stam.

De camera richt zich af en toe erg op details waardoor een extra dimensie wordt toegevoegd aan het beeld. Zo zoomt de camera bijvoorbeeld in op de tekst 'USA' op een blik, waarmee een herder naar grondwater graaft voor de geiten. Wanneer het beeld er zich voor leent, wordt de omgeving van de Afrikaanse savanne wijd in beeld gebracht.

Makers

Productie Vera de Vries

Camera en montage Fred van Dijk

Geluid Flip van den Dungen

Mixage Piet Rodenburg

Kleurcorrectie Hans Buitink

Eindredactie Maarten Schmidt, Thomas Doebele

VPRO

Achtergrondinformatie

De documentaire is onderdeel van een vierdelige documentairereeks van Holland Doc. Hierin wordt vanuit verschillende perspectieven onderzocht waar en hoe Europa en Afrika elkaar tegenkomen.

Deze documentaire is geïnspireerd op ‘Eén kraal in Nairobi’ van Koert Lindijer. Een boek dat hij heeft geschreven over de hechte vriendschap met de Samburu-krijger Lemelen, een nomade uit het noorden van Kenia. Het verhaal van deze vriendschap laat de tegenstellingen zien tussen twee culturen.