Afscheidswedstrijd Willem van Hanegem

Uit B&G Wiki
Periode1983
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreregistratie, sportprogramma
Decennia1980-1989
Lengte103'40"
Mediumtelevisie

Afscheidswedstrijd Willem van Hanegem.jpg Afscheidswedstrijd Willem van Hanegem2.jpg

Beschrijving

Ruw materiaal van de vriendschappelijke wedstrijd tussen Feyenoord en het Nederlands WK-elftal uit 1974 met de uitslag 2-2 (rust 1-0). Het gaat om de afscheidswedstrijd van de dan 39-jarige Feyenoorder Willem van Hanegem. Van Hanegem speelt met het Nederlands elftal tegen zijn 'oude' ploeg Feyenoord. Commentaar bij de wedstrijd komt van voormalig Feyenoord-speler en -coach Hans Kraay sr..

Makers

Commentaar Hans Kraay sr.

Regie Daan Maltha

TROS

Achtergrondinformatie

Van Hanegem speelde twee periodes voor Feyenoord en was daarin heel succesvol. Tussendoor speelde hij voor AZ '67, het Amerikaanse Chicago Sting en FC Utrecht. In 1969, 1971 en 1974 werd hij kampioen van Nederland en in 1969 veroverde hij de KNVB-beker. Voorts behoorde hij tot de eerste Nederlandse ploeg die in 1970 de Europa Cup I in de wacht sleepte na winst op Celtic in de verlenging met 2-1. In het najaar van 1970 veroverde hij met Feyenoord ook de Wereldbeker voor clubteams na winst op Estudiantes. Vier jaar later won Van Hanegem met Feyenoord onder leiding van trainer/coach Wiel Coerver de UEFA Cup na winst op Tottenham Hotspur. In 1978 won hij met AZ de KNVB-beker. Van Hanegem speelde in 1974 de verloren WK-finale tegen West-Duitsland.

Tijdens de wedstrijd wordt ieder balcontact van oer-ajacied Johan Cruijf begeleid door een striemend fluitconcert, ook hangen er spandoeken met de tekst 'Cruijf rot op'. Cruijf heeft dan net een contract getekend bij Feyenoord na met ruzie te zijn vertrokken bij Ajax. Aan de hand van Cruijf zal Feyenoord in het seizoen 1983-1984 de dubbel pakken.

Opstellingen: Oranje 1974: Piet Schrijvers (doelman); Wim Suurbier; Arie Haan; Wim Rijsbergen; Hugo Hovenkamp; Wim Jansen (60. Pleun Strik); Wim van Hanegem (70. Rinus Israël); Johnny Rep; Johan Cruijff (aanvoerder); Rob Rensenbrink (46.Simon Tahamata); René van de Kerkhof; (84. Nico Jansen); (N.B.: doelman Jan Jongbloed, Ruud Krol en Johan Neeskens zijn afwezig); Feyenoord: Joop Hiele (doelman); Ben Wijnstekers(aanvoerder); André Stafleu; Ruud Gullit (82. Stanley Brard); Ivan Nielsen; Andrei Jeliazkov; André Hoekstra (46. Wim van Til); Michel Valke; Pierre Vermeulen; Sjaak Troost; Peter Houtman;

Scheidsrechter is Charles Corver.