Afval is voedsel

Uit B&G Wiki
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50”36”
MediumTelevisie
Externe infoWebsite Tegenlicht


Beschrijving

Documentaire van Rob van Hattum over de 'Cradle to Cradle'-filosofie van William McDonough en Michael Braungart. De productie wordt in 2006 opgenomen in opdracht van omroep VPRO voor de actualiteitenrubriek Tegenlicht.

Het Cradle to Cradle-principe is een samenwerking van de bekende ontwerper William McDonough en de chemicus Michael Braungart. Deze twee heren ontmoetten elkaar in 1991 en raken in gesprek over het wereldwijde afvalprobleem: Waarom wordt er afval gemaakt, met name door commerciële bedrijven, als het geen enkel nut dient en alleen maar kosten oplevert? Zij komen samen op revolutionaire methodes om afval biologisch afbreekbaar te maken en zo als natuurlijke voedingsstof te laten dienen. Hierdoor zou een bedrijf financieel kunnen profiteren van zijn afval, en bovendien bijdragen aan het milieu en de duurzaamheid van onze planeet en grondstoffen. De heren startten in 1995 een bedrijf, McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC), om klanten te adviseren over nieuwe biologische productieontwerpen.

De documentaire laat aan de hand van interviews zien hoe de ideeën van McDonough en Braungart inmiddels zijn overgenomen door verschillende internationale bedrijven en zelfs door de Chinese overheid.

Makers

Samenstelling en Regie Rob van Hattum

Camera Niels van 't Hoff

Geluid Mark Witte, Loes Wormmeester

Montage Jeroen van den Berk

Research Gijs Meyer Swantee

Kleurcorrectie Ronald van Dieren

Geluidmix Jack Bol

Productie Madeleine Somer, Karin Spiegel

Eindredactie Doke Romeijn, Frank Wiering

VPRO

Achtergrondinformatie

Afval is voedsel staat bekend als een van de meest invloedrijke uitzendingen van het programma Tegenlicht. De nieuwe ideeën van Braungart en McDonough slaan enorm aan in Nederland. Volgens de website van Tegenlicht gaan naar aanleiding van de uitzending organisaties zoals het ministerie van VROM, de gemeente Venlo en de Floriade aan de slag met het Cradle to Cradle-concept, en krijgt Michael Braungart hier meerdere leerstoelen aangeboden.

De uitzending wordt in 2008 tweemaal bekroond: op het wetenschappelijk filmfestival Pariscience in Parijs wint het de Prix de la Terre, voor beste film in de categorie Milieu en Duurzaamheid, en tijdens de EuroPAWS Awards de Midas Award voor beste tv-documentaire in de categorie Environmental Science and Technology.

Voor Tegenlicht zijn de ontwikkelingen die Afval is voedsel in Nederland veroorzaken een aanleiding voor een nieuwe documentaire. Een jaar na de eerste uitzending wordt het vervolg Afval is voedsel; een revolutie in Nederland opgenomen. In deze documentaire, die in november 2007 in Tegenlicht wordt uitgezonden, wordt Michael Braungart gevolgd in een tocht door Nederland langs verschillende Cradle to Cradle-projecten.