Alexander Calder: Sculptor of air (1898 - 1976)

Uit B&G Wiki
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte51'19"
MediumTelevisie
Externe infoAlexander CalderBeschrijving

AVRO’s Close up Alexander Calder: Sculptor of air (1989-1976) gaat over het leven van de Amerikaanse moderne kunstenaar Alexander Calder. De documentaire laat zien hoe deze man uitgroeit tot de meest revolutionaire en bewonderde kunstenaar van zijn tijd. Deze weg en zoektocht naar succes wordt geïllustreerd door oude beelden van Calder in onder andere Parijs, New York en in zijn atelier. Om het een filmisch tintje te geven is er een manlijke spreker die zich voordoet als Calder en ons zo meeneemt door zijn leven als kunstenaar. Zo neemt hij ons mee naar het begin van zijn werk als kunstenaar en zien we zijn worstelingen om rond te komen van zijn eerste kunstwerken, zijn grote passie voor het circus, de invloed van onder andere kunstenaars zoals Mondriaan, maar wat we vooral zien en wat de rode draad is in bijna al zijn werken, is de zoektocht naar beweging. Volgens Calder kent beweging een eigen schoonheid. De vele close-ups van zijn werken, ondersteunt door melodische muziek, laat zien dat Calder geslaagd is in zijn doel: de schoonheid van beweging tonen. Calder’s kunst verandert door de jaren heen, zo begint hij met kleine draadmodellen, introduceert hij kinetische kunst, maakt hij mobiles en tot slot werkt hij aan immens grote stalen monsters, “stabiles” die te vinden zijn over de hele wereld. Alexander Calder is een vernieuwende kunstenaar. Uiteindelijk maakt hem dit één van de meest gerenommeerde kunstenaars van de twintigste eeuw. In zijn beginjaren zorgt dit echter voor redelijk wat ophef en zijn kunst wordt niet altijd gewaardeerd. Wat Calder anders maakt is dat hij kunst en humor samensmelt. Zo ziet hij zijn draadmodellen figuren als een “hommage aan de humor” en niet als kunst. Zijn passie voor circus blijft een passie voor het leven. Tot op het laatst van zijn leven vermaakt hij mensen met zijn draadmodellen miniatuur circus.

Zoals Calder door middel van wind en luchtstromen beweging vangt met zijn werken, zo vangt de documentaire Calder in al zijn facetten.

Makers

Regie Francois Lévy-Kuentz

Productie Bruno Nahor

Script Stephan Lévy-Kuentz

Commentaar Harmke Pijpers

Originele muziek Louis Sclavis

Montage Nicole Séries-Chamming's

Research Olivier Paoll, Le Chainon Manquant

Productie Eugénie Michel, Anais Duché

Camera Olivier Raffet

Filmscanning Guy Carrard

Kleurcorrectie Vincent Rouanet

Mixage Eric Salleron

Muziekopname, Geluidsmixage Jacques Guillot

Productieleiding Myriam Bezdjian

Productie van Zadig Productions, Sloo Films, Calder Foundation, Centre Pompidou

In Coproductie met AVRO (Marijke Huijbregts), France 5

Met medewerking van Centre National de la Cinematographie

Met steun van Centre Images - Region Centre, PROCIREP

Achtergrondinformatie

De documentaire Alexander Calder: Sculptor of air (1898-1976) is in 2010 te zien geweest op het festival DOKU.ARTS, het internationale festival voor films over kunst in Amsterdam. DOKU.ARTS