Anneke Bakker

Uit B&G Wiki
Anneke Bakker in 1981

NaamMarianne Andrea Bakker
GeborenAmsterdam, 17 april 1951
Functies omroeper, verslaggever, presentator, regisseur, commentaarstem
Bekend vanStudio Sport, Radio-journaal, TROS-televisie, Politieberichten.
Periode actief1978-heden
Werkt samen metGittie Budie, Tosca Hoogduin
TriviaGetrouwd met cameraman Jan van Lennep
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Anneke Bakker in de media
Oeuvre Anneke Bakker

Anneke Bakker wordt bekend als omroepster van de TROS, begin jaren tachtig. Later is ze actief als commentaarstem, regisseur en eindregisseur van de drie publieke televisienetten.

Na de middelbare school volgt Anneke Bakker de secretaresseopleiding Schroevers. Door haar vriendin en overbuurmeisje Hetty Kuiphof, dochter van verslaggever Herman Kuiphof van Sport in beeld (NTS), komt Anneke Bakker bij de omroep terecht.

In januari 1978 maakt ze haar debuut als presentatrice van de Lotto-balletjes in het zondagavondprogramma Studio Sport . Gedurende circa zeven maanden presenteert ze samen met Gittie Budie dit wekelijkse onderdeel. Ze wordt omroepster en het visitekaartje van de TROS tussen 1978 en 1982. Vervolgens werkt ze als secretaresse voor pater C. Braun, Hoofd afdeling Godsdienst bij de KRO. In 1983 stapt Bakker over naar de AVRO en werkt als verslaggeefster binnenland twee jaar aan het Radio-journaal. Daarna komt ze in de radio-omroepdienst van de AVRO terecht. Ze leert het vak van haar mentor Tosca Hoogduin.

Als omroepster is zowel op radio als televisie veelvuldig te horen. Vanaf 1985 bij AVRO radio, vanaf 1988 buiten beeld voor de NOS televisie op Nederland 3. Ze is de stem achter vele Teleac programma’s. Tussen 1992 en 1995 is ze omroepster bij de breedbeeldzender TV-Plus. Voor deze zender maakt ze ook items, bijvoorbeeld over het natuurgebied Tiengemeten, de mosselcultuur in Yerske en de zangeres Laura Fygi.

Als regisseur werkt ze in eerste instantie voor Omrop Fryslân, maar vervolgens voor vrijwel alle omroepen in Hilversum. Ze blijft ook actief met inspreken, bijvoorbeeld de politieberichten. Na de centralisering van de uitzendingen van Nederland 1, 2 en 3 werkt ze voor de NOS, nu NPO, als eindregisseur. Dit werk doet ze tot eind 2013.

In 2017 schrijft ze een ingezonden brief in de Volkskrant naar aanleiding van machtsmisbruik en seksuele intimidatie door de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. Ze stelt dat dergelijk machtsmisbruik ook in Hilversum plaatsvond en beschrijft haar ervaringen met een leidinggevende bij de TROS in het begin van haar carrière, rond 1980.