Sport in beeld (NTS)

Uit B&G Wiki
Periode1959-1966
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSportprogramma
Decennia1950-1959,
1960-1969
Lengte30'
Mediumtelevisie


Beschrijving

Gezamenlijke sportprogramma van de vier grote omroepverenigingen AVRO, KRO, VARA en VPRO. Sport in beeld is de voorloper van het huidige Studio Sport en gaat van start op zondag 5 april 1959 vanuit studio Irene in Bussum. Tussen 21.45 tot 22.15 ´s avonds brengt het programma de belangrijkste sportgebeurtenissen van het afgelopen weekeinde op de de buis.

In de uitzendingen is veel aandacht voor het sportaanbod op de Nederlandse velden, zoals de nationale voetbalcompetitie, autoraces vanaf het Circuit in Zandvoort, paardensport vanaf Duindigt, roeien, hockey en wielrennen. Ook is er aandacht voor ‘kleine sporten’ als hondenrennen en kruisboogschieten. Buitenlandse onderwerpen komen uit de omringende landen, zoals tennis vanuit Parijs en Londen, autoraces uit Duitsland en wielrennen uit Belgie.

Na enkele jaren wordt duidelijk dat Sport in beeld een eigen programmastaf nodig heeft. Tot dan toe verzorgen werknemers van de vier betrokken omroepverenigingen bij toerbeurt zaken als redactie en camerawerk, maar dit blijkt niet ideaal. In de Omroepwet van 1966 wordt bepaald dat de NTS verantwoordelijk is voor het maken en uitzenden van programma’s met een nationaal karakter en krijgt als gevolg hiervan ook sport onder haar hoede. In navolging van het NTS Journaal, wordt een eigen sportredactie opgericht . Sport in Beeld houdt hierdoor op 2 oktober 1966 op te bestaan en gaat verder als zelfstandig NTS-programma onder de naam NTS-Sport. De naam van het programma wordt niet alleen om organisatorische reden veranderd; De KNVB geeft een blad met de naam uit en maakt bezwaar tegen de naam.

Makers

Commentaar/verslaggeving Bob Bremer, Koen Verhoeff, Aad van den Heuvel, Herman Kuiphof, Koos Postema

Coördinatie Jeans Smits

Camera Frans Verhay

Regie Jean Smits, Ad Versney, Jan Leyendekker

Achtergrondinformatie

Het nieuwe sportprogramma voorziet in de groeiende behoefte van de televisiekijker om wekelijks geïnformeerd te worden over de sportactualiteit. De twee reeds bestaande sportrubrieken op de Nederlandse televisie, Sportpanorama van de AVRO en Van onze Sportredacteur van de KRO, worden slechts maandelijks uitgezonden en kunnen aan deze wens niet voldoen.

Presentator van Sport in beeld is Jan Cottaar, met zijn onafscheidelijke vlinderdasje en karakteristieke stemgeluid, bekend van Radio Tour de France in de jaren '50. De regie van het programma is in handen van Jean Smits en de coördinatie ligt bij Siebe van der Zee. Cottaar, Smits en Van der Zee hebben allen reeds ervaring met sport op televisie. Cottaar doet vanaf 1958 zijn maandelijks praatje bij de KRO getiteld Van onze sportredacteur. Smits en Van der Zee zijn betrokken bij AVROSportpanorama.

In de eerste wekelijke aflevering van Sport in beeld leidt Cottaar de gelukkige bezitters van een televisietoestel langs beelden van voetbal, hockey, roeien, tafeltennis en zwemmen. De klassieker Feyenoord - Ajax (0-5) is de eerste voetbalwedstrijd die in samenvatting te zien is in het nieuwe sportprogramma.

Sport in beeld is in de beginjaren nog lang geen volwaardige sportrubriek. De financiële middelen zijn beperkt, de technische faciliteiten gebrekkig en de medewerkers zijn onervaren op sportgebied. Het maken van een samenvatting van een sportwedstrijd blijkt bijvoorbeeld niet mee te vallen. Alles wordt gedraaid op film, een kostbaar materiaal. Per wedstrijd is één camera en maximaal vijfentwintig minuten film beschikbaar. Vaak betekent dat zuinig draaien in de tweede helft omdat in de eerste helft al te veel film opgebruikt is. Ook het vervoer van een televisieploeg naar een sportlocatie is duur. Om die reden kan soms geen aandacht besteed worden aan sportevenementen in het verre noorden of zuiden van Nederland.

Ondanks deze aanloopproblemen wordt de zondagse sportrubriek door het publiek goed ontvangen en groeit al snel uit tot één van de best bekeken programma’s op de Nederlandse televisie. In het eerste jaar verschijnt Sport in beeld 39 keer op het scherm, goed voor 20 uur en 57 minuten zendtijd.

In een artikel van de Volkskrant in 2009 wordt over Sport in Beeld het volgende gezegd: "Het meest bepalende programma uit de Nederlandse televisiegeschiedenis".