Annie M.G. Schmidt (productie)

Uit B&G Wiki
Periode1992
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte60'
Mediumtelevisie


Beschrijving

Een documentaire over de Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt (1911-1995). In 1992 wordt een vierdelige documentaire over het leven van Annie M.G. Schmidt uitgezonden. Eén deel wordt volledig gewijd aan Annie’s jeugd, één deel behandelt Annie's invloed op het theater en het derde deel gaat over haar werk. Een groot deel van de documentaire bestaat uit oude interviews: meer dan 60 uur wordt er door verschillende omroepen ingezonden. Deze worden afgewisseld met liedjes en foto's.

Na de documentaire wordt een interview uitgezonden, waarin Ischa Meijer het over dingen wil hebben die in die oude interviews nog niet zo goed aan bod zijn gekomen. In een openhartig gesprek spreekt Schmidt onder meer over haar schaamtegevoel en ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar al bijna vijftig jaar durende schrijfcarrière. Daarnaast schuwt ze ook onderwerpen als haar abortus, ex-vriendjes en haar tijd bij de psychiater niet.

Het is een informele documentaire waaruit ook blijkt dat de tachtiger nog altijd niet op haar mondje gevallen is.

Makers

Regie Ben Sombogaart

Redactie Jessica Swinkels, Gioia Smid

Samenstelling Ben Sombogaart

Productie Bos Bros Film-tv productions

AVRO

Achtergrondinformatie

Zowel de driedelige documentaire als het interview zijn door Ben Sombogaart geregisseerd. Hij is ook verantwoordelijk voor de regie van boekverfilmingen van Annie M.G. Schmidt, zoals Abeltje en Pluk van de Petteflet.