Antonie Kamerling

Uit B&G Wiki
Antonie Kamerling in 1997 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid
]]
NaamAnthonie Willem Constantijn Gneomar Kamerling
GeborenArnhem, 25 augustus 1966
GestorvenZevenhoven, 6 oktober 2010
FunctiesActeur, Zanger
Bekend vanGoede tijden slechte tijden, All Stars (serie), De kleine blonde dood
Periode actief1989-2010
Werkt samen metReinout Oerlemans, Ingeborg Wieten, Loes Wouterson
TriviaTrivia

Antonie Kamerling in de media
Oeuvre van Antonie Kamerling

Antonie Kamerling gaat na de middelbare school in Gouda rechten aan de Universiteit van Amsterdam studeren. Tijdens zijn studie speelt hij rollen in theaterstukken bij de Studievereniging ASC/AVSV en speelt in enkele televisiecommercials.

Kamerling is samen met Reinout Oerlemans van de eerste generatie Soap acteurs in Nederland. In 1990 is hij voor het eerst op televisie te zien in de rol van 'Peter Kelder' in, de dan nog splinternieuwe soap, Goede tijden, slechte tijden. Dit doet hij drie jaar. Na zijn vertrek in 1993 komt hij in 1995 nog terug om de rol van 'Peter Kelder' weer even op te pakken.

Zijn filmdebuut maakt hij in De kleine blonde dood. Voor zijn rol in deze film wordt hij genomineerd voor een Gouden Kalf. Een jaar later speelt hij in de internationale film Suite 16 van Dominique Deruddere naast de Britse acteur Pete Postlewaith. De film All Stars (1997) is voor Kamerling een opstapje naar de muziek. Onder de naam van het personage, 'Hero', scoort hij een nummer één hit met Toen ik je zag. Na het succes van de film wordt in 1999 ook een serie gemaakt waarin Kamerling wederom de rol van Hero vertolkt. In de zomer van 2011 staan de opnames van de vervolgfilm Old Stars op het programma, waarin Kamerling opnieuw dezelfde rol op zich zou nemen.

Naast zijn hoofdrollen in onder andere de films Ik ook van jou en Feestje! is hij in de periode van 1996 tot 2008 regelmatig op televisie te zien. Hij speelt dan in series als Windkracht 10, ONM en Voetbalvrouwen

Naast het acteren is muziek de grote passie van Kamerling. In 2005 heeft hij de hoofdrol in de musical Turks fruit, en in 2007 tourt Kamerling met het Noord Nederlands Orkest met het cross-overprogramma Symphonic echoes of Pink Floyd. Sunset Boulevard is de laatste musical waar hij in speelt. In 2008 en 2009 vertolkt hij in deze productie naast Pia Douwes of Simone Kleinsma de hoofdrol.

Met actrice Isa Hoes heeft Antonie Kamerling twee kinderen, Merlijn en Vlinder. In 2010 laat hij in interviews doorschemeren last te hebben van depressiviteit. Op 6 oktober maakt hij een einde aan zijn leven.