Bij de beesten af

Uit B&G Wiki
Periode1972
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire natuurprogramma
Decennia1970-1979
Lengte98'22"
Mediumbioscoop
Externe infoLong read Beeld en Geluid

Bijdebeestenaf.jpg


Beschrijving

Met een Oscar bekroonde documentaire waarin Bert Haanstra de parallellen laat zien in het gedrag tussen dieren en mensen. De film toont hoe dieren omgaan met rivaliteit, geschillen bijleggen, paren en voor hun jongen zorgen. Ook het netjes aangeklede, zelfverzekerde wezen dat mens heet, wordt in al zijn potsierlijkheid en kwetsbaarheid geobserveerd in zijn eigen 'urban jungle'. Haanstra filmt drie lange jaren op locaties in Afrika, Amerika, India en Antarctica.

Met Bij de beesten af wil Bert Haanstra het publiek een spiegel voorhouden. De overeenkomsten tussen mens en dier fascineren hem al langer, en hij roept nu de assistentie in van de Groningse professor in de gedragswetenschappen Gerard Baerends om dit thema in een grote documentaire verder te onderzoeken. Zo worden over meerdere jaren op vijf continenten opnamen gemaakt, in verschillende internationale researchcentra, op de vele plaatsen waar men en dier op allerlei manieren samenleven, en in de vrije natuur waar dieren op zichzelf zijn. In Tanzania filmt Haanstra een groep chimpansees, op de Afrikaanse vlakten observeert hij hoe verschillende kuddedieren zichzelf tegen hun vijanden beschermen, maar daar niet altijd in slagen, langs de Californische kust worden de merkwaardige gewoonten van zeeotters vastgelegd en op Antarctica wordt – toen al – het leven der pinguïns in beeld gebracht.

In 2016 heeft Beeld en Geluid drie Oscargenomineerde en -winnende films van Bert Haanstra in 4K-restauraties online gezet. Zie hieronder de 4K-versie van Bij de beesten af:

Makers

Regie, productie Bert Haanstra, Rolf Orthel

Commentaar Anton Koolhaas

Camera Anton van Munster