Mark Rietman

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamMark Rietman
GeborenAmsterdam, 28 november 1960
FunctiesActeur
Bekend vanOud geld, Vuurzee, Intensive Care
Periode actief1985 - heden
Werkt samen metAli Çifteci, Carine Crutzen

Mark Rietman in de media
Oeuvre van Mark Rietman

Mark Rietman is acteur in hart en nieren. Met zijn spel is hij te zien in het theater, in de bioscoop en op televisie. Vaak speelt hij stille, serieuze, moeilijke mannen. Hij wordt dan ook wel de meester van de innerlijke tegenspraak genoemd. Mark speelt naar eigenzeggen al vanaf zijn negende. Zijn onderwijzer op de lagere school maakt samen met de klas vaak toneelstukken en Mark vertolkt daarin meestal de hoofdrol. In die periode kent hij geen vrees: “Ik was een paljas. Ik durfde alles”. In de pubertijd verandert dit en wordt hij wat gereserveerder. Vanaf dan “is [het] altijd een beetje strijden om mij los te krijgen”.

Na zijn studie aan de toneelschool in Amsterdam te hebben afgerond gaat Mark in 1986 aan de slag als freelance acteur. Hij sluit zich aan bij verschillende toneelgroepen als het Zuidelijk Toneel en Blauwe Maandag Compagnie. Zijn televisie-debut volgt in 1989 met de miniserie Langs de kant van de NOS. Het jaar erop bemachtigt hij een hoofdrol in het theaterstuk Roberto Zucco.

In de jaren ’90 werkt hij afwisselend voor theater- en televisieproducties. Zo is hij onder anderen te zien in Timon van Athene, Baantjer en Oud geld. Voor zijn rol in Oud geld ontvangt hij een Acadamy Award voor beste acteur in zowel 1998 als 1999. Ook maakt Rietman in dit decennium zijn debuut op het filmdoek. Het begint in 1993 met Hartverscheurend, hierna volgen films als Karakter en Oude tongen.

In het nieuwe millennium zet hij deze trend door en verschijnt Mark onder anderen in IC, Vuurzee en Ik omhels je met duizend armen. Behalve acteren is Mark vanaf 2002 ook actief als toneelregisseur. Zijn toneelregie moet nog wat rijpen. De door hem geregisseerde stukken, Requiem voor een zwaargewicht en De vossejacht, worden dan ook niet altijd positief ontvangen. Zijn ouderwetse stijl van regisseren krijgt met name kritiek. Hierover zegt Rietman zelf: “ik ben als regisseur nog aan het leren”.

Prijzen en Onderscheidingen

Acadamy Award in de categorie beste acteur voor Oud geld (1998).

Acadamy Award in de categorie beste acteur voor Oud geld (1999).

Louis d'Or voor Raak me aan (2005).

Beeld en Geluid Award voor beste acteur in de categorie Fictie (2009).