Categorie:Lowlands

Uit B&G Wiki

Lowlands, dat languit A Campingflight to Lowlands Paradise heet, is een driedaags muziekfestival dat vanaf 1993 jaarlijks te Biddinghuizen (Flevoland) gehouden wordt. Het festival vindt zijn oorsprong in 1967. De Utrechtse kunstschilder Bunk Bessels organiseert een 18 uur durende happening die in de Jaarbeurs te Utrecht plaatsvindt. Het volgende jaar wordt het weer gehouden maar de organisatie is slecht en de Mobiele Eenheid moet optreden omdat er vernielingen worden aangericht. In 1993 wordt het festival door Mojo Concerts een nieuw leven in geroepen. Het bedrijf begint Lowlands als tegenhanger van festivals als Pinkpop en Dynamo Open Air en probeert hier wat alternatievere muziek uit. Het festival duurt drie dagen en biedt naast muziek ook literatuur, film, cabaret, ballet, theater en strip.

In 1967 zijn de eerste unieke beelden zonder geluid te zien van het allerleerste Lowlands festival. Op een metershoog podium is te zien hoe verschillende bands spelen. Van de door Mojo Concerts georganiseerde versie van Lowlands zijn vanaf 1994 beelden te zien en te horen in allerlei actualiteitenrubrieken op televisie en radio. Ook is er in dat jaar aandacht voor het festival in Club Veronica en wordt er vanaf dan elk jaar één hele aflevering van het programma Loladamusica gewijd aan Lowlands.

Vanaf 2003 wordt er speciaal een programma gemaakt rondom het festival dat heel verassend Lowlands heet. In deze uitzendingen worden in een studio diverse onderwerpen besproken maar zijn er ook verschillende optredens te zien. Vanaf 2005 is er vanuit het multimediaal platform 3VOOR12 van de VPRO ook aandacht voor Lowlands. Ze maken live-reportages die via allerlei kanalen te horen en te zien zijn. Het medium radio wordt de laatste jaren live vanaf het festivalterrein uitgezonden. De aandacht voor een festival als Lowlands wordt steeds groter. Deze aandacht komt niet alleen vanuit de publieke omroepen maar ook de muziekzenders MTV en TMF nemen Lowlands op in hun programmering.

Niet alleen de artiesten maar ook andere thema's met betrekking tot Lowlands worden in de media belicht. Zo is er in het programma Llinke soep aandacht voor het restaurant van Oxfam Novib dat op Lowlands eten serveert en NOVA gaat in op het succes van politieke sprekers op het festival.

externe informatie

Pagina’s in categorie "Lowlands"

Deze categorie bevat de volgende 8 pagina’s, van de 8 in totaal.