TMF

Uit B&G Wiki
TMF leader 2002.png

NaamThe Music Factory
Oprichting1 mei 1995
VoorzitterDan Ligtvoet
Omroep StatusCommerciële omroep
TriviaTrivia
Aanvullende informatieTelevisievormgeving
TMF in jaartallen


TMF, dat voluit The Music Factory heet, wordt in 1995 gelanceerd door Lex Harding, Herman Braakman en Ewart van der Horst. Op dat moment bestaat er wel de muziekzender MTV Europe maar er is geen muziekzender van Nederlandse bodem. De zender vertoont videoclips die aan elkaar worden gepraat door videojockeys (vj's). De vj's uit de begintijd zijn Bridget Maasland, Erik de Zwart, Fabienne de Vries, Isabelle Brinkman, Michael Pilarczyk, Ruud de Wild en Sylvana Simons.

In eerste instantie kan de zender niet overal in Nederland ontvangen worden, maar dit verandert snel. Het lijkt er in 1995 zelfs op dat TMF de zender MTV van de kabel gaat stoten. Kabelexploitanten moeten betalen om MTV te kunnen ontvangen terwijl TMF gratis te ontvangen is. Verschillende exploitanten overwegen om MTV om te ruilen voor TMF.

In eerste instantie deelt TMF een kanaal met TV10 Gold en heeft de zender maar acht uur per dag om op uit te zenden. Op dat moment heeft de zender het nummer 6 in zijn logo staan. Wanneer SBS6 en Veronica van start gaan en allebei kanaal 6 willen bemachtigen laat TMF het bij wat het is. De zender verhuist naar kanaal 9 en komt met de slogan “Het is om het even, TMF gaat naar negen”.

De TMF Awards worden voor het eerst in 1996 uitgereikt. Dit gebeurt dan nog in de kantine van het TMF gebouw zonder aanwezigheid van publiek. Vanaf 1998 worden de awards in Ahoy en later de Heineken Music Hall uitgereikt.

TMF heeft wat opstartproblemen als het om de kijkcijfers gaat maar binnen een paar jaar liggen deze hoger dan die van MTV. Deze toenmalige concurrent neemt in 2002 de aandelen van TMF over. Sindsdien hebben beide zenders een andere manier van zendtijd vullen. Op TMF zijn vooral veel clips te zien en er worden tijdens deze clips sms-spelletjes in beeld getoond. MTV gaat juist meer programma's brengen waardoor een groot deel van de vj's naar MTV gaan. Een jaar later besluit de directie het beleid toch weer te wijzigen. De programma's Mental Theo, Top 40 en The road verhuizen weer terug naar TMF. In 2002 en 2003 vertrekken verschillende vj's naar andere zenders, waaronder Daphne Bunskoek en Bridget Maasland en Sylvana Simons. De reactie van TMF/MTV: "De kracht van TMF/MTV is toch altijd geweest dat het een springplank is voor jong talent." (Bron: Veronica gids, nummer 32, 2002)

Het beleid blijft een aantal jaren onveranderd tot 2007. Er worden nieuwe programma's bedacht waarbij een nieuwe site in het leven wordt geroepen. Er komen nieuwe gezichten bij waaronder Sascha Visser, Saar Koningsberger en Valerio Zeno. Zij presenteren programma's als Wakker worden met Valerio, Sascha im Schnee, Beach beauty, Paperboygang. Deze programma's gaan de boventoon voeren terwijl het uitzenden van clips van ondergeschikt belang wordt.

Eind 2010 maakt de zender bekend dat ze in de loop van 2011 alleen nog maar via digitale televisie te zien zullen zijn. Volgens het bedrijf is de behoefte van de doelgroep veranderd en kunnen ze deze doelgroep beter bereiken via interactieve televisie.