Clairy Polak

Uit B&G Wiki
Clairy Polak in 2011

NaamClairy Polak
GeborenAmsterdam, 30 mei 1956
GestorvenAmsterdam, 31 augustus 2023
FunctiesPresentator, Journalist, Verslaggever
Bekend vanDe ochtenden, NOVA, Buitenhof, De waan van de dag
Periode actief1988 - 2023
Werkt samen metRob Trip, Peter van Ingen
TriviaTrivia

Clairy Polak in de media
Oeuvre Clairy Polak

Clairy Polak (Amsterdam, 30 mei 1956) is een Nederlandse journaliste en radio- en televisiepresentatrice. Haar ouders waren de cabaretiers Katja Berndsen en Alexander Pola (de artiestennaam van Bram Polak). Vader Alexander Pola was een prominent lid van het team van van de vijf van Farce Majeure, het bekende licht-satirische televisieprogramma dat vanaf 1966 door de NCRV werd uitgezonden. Clairy Polak is vooral bekend door de presentatie van actualiteitenprogramma’s als NOVA en Nieuwsuur.

Journalistiek

Haar journalistieke carrière begint, na het Gymnasium te hebben afgerond, als zij gaat werken voor de Uitkrant. Snel hierna maakt zij de overstap naar de VARA waar zij aan de slag gaat als bureauredacteur. Niet veel later als politiek verslaggever bij de VARA-radio. Daarnaast presenteert ze ook het radioprogramma De Editie. In 1995 wordt zij vervolgens presentatrice van Radio 1 Journaal. De waardering voor haar wijze van presenteren is groot en in 1998 wordt zij uitgeroepen tot radiomaker van het jaar. In 2002 brengt zij Nederland, als presentatrice van het Radio 1 Journaal, het schokkende nieuws dat Pim Fortuyn is neergeschoten. In datzelfde jaar 2002 keert Polak weer terug naar de VARA waar zij de programma’s De Ochtenden en Ophef en Vertier gaat presenteren. Als het programma Ophef en Vertier uit de programmering verdwijnt wordt Polak gevraagd voor het actualiteitenprogramma NOVA. Dit debuut op de Nederlandse televisie gaat haar zeer goed af en in korte tijd is de anchorwoman van dit programma. In 2010 ontvangt ze de Sonja Barend Award voor haar interview met Hans van Goor, woordvoerder voor de in nood verkerende DSB bank.

Buitenhof

Als NOVA verandert in het programma Nieuwsuur blijft Polak tot oktober 2010 interviewer voor dit nieuwe programma. Daarnaast presenteert zij samen met Peter van Ingen en Pieter Jan Hagens al sinds 2006 het programma Buitenhof. In 2012 maakt stopt zij met de presentatie van Buitenhof om zich weer meer te gaan richten op het maken van radio. Ze volgt Maartje van Wegen op als presentator van het Radio 4-programma De Klassieken en blijft dit presenteren tot het door de zendercoördinator van Radio 4, tot haar grote verdriet en ergernis, van de zender wordt gehaald. Ook is zij lange tijd presentator van Met het Oog op Morgen. Vanaf 2011 maakt ze het programma Het Filosofisch Kwintet waarin ze samen met filosoof Ad Verbrugge en wisselende gasten praat over een veelheid aan onderwerpen.

Prijzen en onderscheidingen

Sonja Barend Award 2010 (voor haar interview in NOVA met Hans van Goor, de tweede man van de DSB-bank)

Ere-Zilveren Reissmicrofoon 2014