Claudia de Breij

Uit B&G Wiki
Claudia de Breij
Foto: Corbino

NaamClaudia de Breij
GeborenUtrecht, 13 maart 1975
FunctiesPresentator, Cabaretier
Bekend vanVARA laat, De wereld draait door, VARA live, De kunst van het maken, Claudia d'r op
Periode actief1995 - heden
Werkt samen metDolf Jansen, Jan Mulder
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoofficiële site

Claudia de Breij in de media
Oeuvre van Claudia de Breij

Claudia de Breij is cabaretière, zangeres en radio- en televisiepresentatrice.

Opleiding

Na haar middelbare schooltijd studeerde Claudia de Breij twee jaar Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. In 1995 gaat ze kleinkunstlessen nemen bij het Parnassos Cultuurcentrum in Utrecht. Ze wordt afgewezen voor de kleinkunstacademie in Amsterdam.

Theater- en muziekcarrière

Bij het Leids Cabaret Festival komt ze tot de laatste ronde. In 1998 wordt ze derde tijdens het Concours om de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Het programma Hete Vrede wordt in 2010 door een vakjury verkozen tot het beste cabaretprogramma van het jaar, wat De Breij de Poelifinario oplevert. Het openingslied uit de voorstelling Hete Vrede, 'Mag ik dan bij jou' wordt een grote hit. Bij een uitzending van De wereld draait door. Daar ontvangt ze een platina plaat voor 50.000 downloads van het nummer. Het wordt gecoverd door o.a. Sjors van der Panne en Jeroen van den Boom. In 2012 richt De Breij haar eigen impresariaat op: Breijwerk BV. Het bedrijf verkoopt naast voorstellingen van De Breij zelf ook voorstellingen van theatermakers zoals Peter Pannekoek en Anne van Veen.

Radio- en televisiecarrière

Haar radiowerk begint de Breij bij Stadsomroep Utrecht. Als snel gaat ze werken voor Radio M en Radio West. Bij het begin van BNN als publieke omroep gaat zij op Radio 1 het programma BNN Unitedpresenteren. In maart 2002 maakt ze de overstap naar Radio 3, daar gaat ze voor de NPS het programma ..& dit is Claudia maken. Bij de VARA presenteert ze van 2003 tot 2007 het programma Claudia d’r op. In 2004 zit ze in het ‘glazen huis’ tijdens de Serious Request actie voor een noodhospitaal in Darfur. Op televisie presenteerde ze van 2003 tot 2005, afwisselend met Dolf Jansen, het programma VARA Laat/VARA Live. In augustus 2006 is ze op televisie te zien met haar eigen amusementsprogramma Claudia’s showboot. Jarenlang is ze tafeldame van Matthijs van Nieuwkerk in het programma De wereld draait door. Na haar showprogramma Thank God it’s Friday bij de VARA-televisie in 2007, keert ze in 2008 weer terug bij op radio 3FM met Claudia d’r op. Op televisie volgen nog de programma’s Claudia op vrijdag en het mediaprogramma De kunst van het maken. Tussen tussen 2006 en 2014 wint ze zesmaal de Zilveren RadioSter, de publieksprijs voor de beste vrouwelijke radiopresentator. Op 12 december 2014 neemt ze afscheid van de jongerenzender 3FM en presenteert voor de laatste keer Claudia d'r op.

Op 31 december 2016 verzorgt De Breij de Oudejaarsconference. Het programma trekt ruim twee miljoen kijkers.

Columns en boeken

Dat zij zeer veelzijdig is bewijzen haar vele columns in het Algemeen Dagblad en het feministisch maandblad Opzij. Ook schrijft ze een wekelijkse column in de VARA gids. Daarnaast schrijft ze twee boeken; “Krijg nou tieten!”, over de ongemakken van zwangerschap en bevallen, en “Dingen die fijn zijn”.

Privéleven

De Breij is van 2005 tot 2011 getrouwd met Conny Kraaijeveld, presentatrice bij RTV Utrecht, met wie zij samen een zoon heeft. Sinds 2011 woont De Breij met haar nieuwe partner en hun twee zoons samen in Utrecht.

Prijzen en onderscheidingen

Zilveren Radio-Ster (2006) (2007) (2009) (2010) (2013) (2014)