Jan Mulder

Uit B&G Wiki
Jan Mulder in 1995

NaamJan Mulder
GeborenBellingwolde, 4 mei 1945
Functiesoud-voetballer, columnist, schrijver
Bekend vanBarend & Van Dorp, reclamespots Postbank, De wereld draait door
Periode actief1982 - heden
Werkt samen metFrits Barend, Henk van Dorp
TriviaTrivia

Jan Mulder in de media
Oeuvre van Jan Mulder

Bij de kijkers is Jan geliefd “als deskundige in alles” zoals hij zelf zegt. Hierom wordt hij regelmatig gevraagd om als gast aan te schuiven bij verschillende programma's. Zijn bekendste gastoptredens zijn natuurlijk van de late night talkshow Barend & Van Dorp. Jan Mulder staat hier garant voor onvoorspelbaarheid. Hij is de eigenzinnige stoorzender. Tijdens de uitzendingen van het programma loopt hij soms verontwaardigd weg. Of zijn boosheid echt of gespeeld is, blijft voor de kijker onduidelijk. Jans aanwezigheid draagt er in ieder geval toe bij, dat de presentatie niet te statisch is. Met zijn gedrag weet Jan bovendien soms onverwachte antwoorden op vragen te ontlokken bij de gasten aan tafel bij Barend & Van Dorp.

Jan Mulder komt uit Winschoten. Zijn hbs-opleiding maakt hij niet af; hij besluit carrière te gaan maken als profvoetballer. Jan begint deze in 1964 bij Anderlecht. Vanaf 1975 speelt hij bij Ajax. Helaas moet hij vanwege een ernstige knieblessure zijn voetbalcarrière vroegtijdig stoppen. Wat volgt is een carrière switch. In 1975 gaat hij als columnist aan de slag bij HP/De Tijd en het jaar daarop verhuist hij naar de Volkskrant. Vanaf dan blijft Jan columns schrijven. Ook wordt hij regelmatig gevraagd als deskundige of commentator bij sportprogramma’s.

Tijdens het WK-voetbal in Frankrijk presenteren Frits Barend en Henk van Dorp vier weken lang dagelijks Villa BVD. Jan Mulder is als ex-profvoetballer, columnist en deskundige uitgenodigd om in dit rechtstreeks programma commentaar te leveren. Vanwege de succesvolle uitzendingen uit Roquebrune biedt RTL hem een contract aan voor twee jaar.

De samenwerking met Frits en Henk loopt zo goed dat zij hem uitnodigen als vaste gast in hun late night programma Barend & Van Dorp. Naast de soms felle en doordringende wijze van interviewen van Frits Barend en de vaak relativerende manier van Henk van Dorp valt Jan Mulder vooral op door zijn houding, originaliteit en taalgebruik. Regelmatig onderbreekt hij het presentatieduo of de andere gasten. Zijn kwinkslagen, stellingnamen en ironie maken hem tot een onberekenbare factor. Een enkele maal worden uitlatingen van Jan uit hun verband gerukt en zijn hierdoor aanleiding voor commotie, zoals zijn opmerkingen over bondscoach Dick Advocaat of de atoombom.

Vanaf augustus 2004 is Jan te zien in een reclamespot voor de Postbank. Verder speelt hij de rol van een verlopen Groningse schrijver in het door Eddy Terstall geregisseerde zesluik Sextet. Op de televisie is hij nog altijd te zien in zijn rol als deskundige of commentator, zoals in het dagelijkse programma De wereld draait door waar hij om de zoveel tijd ook aan tafel aanschuift.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld in de categorie sport voor Villa BvD (1999).

De zilveren Nipkow schijf voor Barend & Van Dorp (2002).

Publicaties

Een Hollands dagboek (1973).

Diva in Winschoten (1988).

Villa BvD (1999).

Overwinningen & nederlagen (2000).

De vrouw als karretje (2001).

Spelers & speelsters (2001).

Opkomst & ondergang (2002).

Strafschopgebieden & reserves (2002).

Iris en de zomer van 2003 (2003).