Cor Hermeler

Uit B&G Wiki
Cor Hermeler (1960)

NaamCornelius Joseph Hermeler
GeborenHilversum, 20 maart 1931
GestorvenHilversum, 5 juni 2014
Functies decorontwerper
Bekend vandecors van Familie Knots, Piste, Club Domino
Periode actief1953 - 1984
Werkt samen metHans Chr. van Langeveld, Fokke Duetz, Jos van der Valk
GalleryGallery
Externe infoVormvanvermaak.nl

Cor Hermeler in de media
Oeuvre Cor Hermeler

Cor Hermeler werkt begin jaren vijftig bij de NTS als decorateur, hij schildert achterdoeken, behang of houtnerven. Zijn talent valt op en Peter Zwart vraagt hem de afdeling Ontwerp te komen versterken. In de jaren vijftig is hij samen met Jan van der Does verantwoordelijk voor de verzorging van grafiek: programmatitels, titelrollen, maar ook special effects, animaties, miniaturen en maquettes.

In 1956 ontwerp hij zijn eerse decors. Dat zijn nog eenvoudige setjes of achterdoeken voor de kinderuitzendingen, maar al snel krijgt hij ook de grote shows en eenakters. Hij ontwerpt bijvoorbeeld decors voor muziekshows, als Piste, Zaterdagavond Akkoorden en Club Domino en voor dramaproducties van onder andere regisseur Gerard Rekers.

Hermeler kan ongelovelijk goed tekenen en daar haalt hij graag een grapje mee uit. Zo gaat het verhaal dat hij een een door midden gezaagd potlood op het raam plakt en barsten op het raam tekent. Dat is zo realistisch dat het de beveiliging de stuipen op het lijf jaagt. Of hij tekent een potloodje of punaise op het papier van een collega, waar zij dan vergeefs naar grijpen.

In 1979 is Hermeler 25 jaarin dienst en dat wordt gevierd met een tentoonstelling in de hal van het Hoofdgebouw van de NOS. Daar is goed te zien wat zijn andere liefhebberij is: namelijk vliegtuigen en auto's. Zijn illustraties en schilderijen met technische onderwerpen verkopen goed. Op de expositie hangen ook veel miniatuurtjes, kleine, levensechte illustraties van poltoodstompjes, kraaltjes of schelpjes. Dat zijn vingeroefeningen waarmee hij zichzelf dwingt om goed te kijken. Zelfs de bouwput op het Mediapark zet hem aan tot tekenen, als hij een in een verloren half uurtje even geen inspiratie heeft.

Meer informatie en beeldmateriaal uit het ontwerparchief van Cor Hermeler is te vinden op Vormvanvermaak.nl