De Akbarstraat

Uit B&G Wiki
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte56'00"
Mediumtelevisie
Externe infoDokwerkBeschrijving

In 2002 maakte Felix Rottenberg dit drieluik over de Akbarstraat, gelegen in de wijk Amsterdam-West. In de jaren ’50 was een nieuwe buurt, maar in de afgelopen decennia is er veel veranderd. Nu is de straat voor 90% bewoond door allochtonen. Felix Rottenberg kwam acht maanden lang in de Akbarstraat en sprak daar met bewoners over het leven in de straat en de buurt. Onderwerpen die besproken worden zijn onder meer de komst van immigranten, het vertrek van Nederlanders, de criminaliteit en overlast in de wijk, het verschil met het land van herkomst en de toekomst van de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West.

De tweede aflevering is te zien dat Rottenberg zich heeft gevestigd in een voormalige drogisterij waar hij mensen ontvangt. Het gaat in deze afleveringen voornamelijk over de kinderen in de buurt. Wederom gaat Rottenberg met mensen in gesprek, hierbij komen ook de kinderen aan het woord. Hij praat met hen over het leven in de wijk en hun toekomst, en over wat ze later willen worden. Aan bod komen de sociale verhoudingen in de wijk, de armoede, de opvoeding van de kinderen, onderwijs en de generatieverschillen.

In de laatste aflevering is er aandacht voor de problemen die de bewoners ondervinden met sociale instanties. De afstand tot de politiek en het onvermogen van ambtenaren van de deelraad om problemen in de wijk op te lossen. Rottenberg volgt het spreekuur van een sociaal raadsman en bezoekt een activiteitencentrum waar Nederlandse les wordt gegeven.

De serie werd uitgezonden op 20 en 27 januari en 3 februari 2002.

Makers

Regie: Jan Bosdriesz Eindredactie: Cees van Ede Uitvoerend producent: Marjan Fluitsma Productie: Laura Kaandorp Presentatie/redactie: Felix Rottenberg Redactie: Selami Altunterim, Frank Pol, Myriam Sahraoui, Henriëtte Theunissen Camera: Fred Mekenkamp, Allard Faas Geluid: Otto Horsch, Benny Jansen Stagiaire: Lieza Röben Montage: Hans Dunnewijk Mixage: Jack Bol Kleurcorrectie: Martin Klein

Achtergrondinformatie

Felix Rottenberg is bij verschillende tv-programma’s te gast geweest om te vertellen over zijn serie, te weten De Gids op 22 januari 2002 gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en HH Zondag op 3 februari 2002 gepresenteerd door Paul Haenen.

De documentaireserie over de Akbarstraat was aanleiding tot veel discussie. “Uit de vele reacties van pers en publiek wordt duidelijk dat De Akbarstraat een onmiskenbare rol vervulde bij het losmaken van het maatschappelijk debat over deze thematiek. Met dergelijke informatieve, journalistieke programma’s bevestigt de publieke omroep overduidelijk zijn bestaansrecht. Later in het jaar is dit programma nogmaals (mede-)aanleiding voor een debat, waarbij dit keer niet de inhoud maar de vorm ter discussie wordt gesteld.” (bron: Jaarverslag 2002 NPS)

In 2002 was de serie genomineerd voor de Zilveren Zebra, de ASN mediaprijs voor professionele mediaproducties. De jury over deze inzending: 'Goed doorwrochte thema's met diepte gebracht. Toegankelijk en van binnenuit gefilmd. Een open en frisse manier van thema's oppakken door als een advocaat van de duivel te opereren.'

Door de problemen in de Kolenkitbuurt aan de kaak te stellen heeft de documentaire voor een zichtbare impuls gezorgd. “Met de documentaire van Felix Rottenberg werd weer eens goed duidelijk dat de woonblokken aan de Akbarstraat erg verpauperd waren. Maar sinds de renovatie van afgelopen jaar wil men er weer graag wonen. Niet alleen vroegere bewoners, ook bewoners ‘van buiten de wijk’ zien het in de Nieuwe Akbar helemaal zitten.’ (Bron: ‘De nieuwe Akbar is klaar’, 30-01-2007, website Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Bos en Lommer)