De avondspits

Uit B&G Wiki
Periode1978-1995
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreMuziekprogramma
Decennia1970-1979,
1980-1989,
1990-1999
MediumRadio
TriviaTrivia

presentator Frits Spits


Beschrijving

Op 29 mei 1978 begint het radioprogramma "de Avondspits". De presentatie is in handen van Frits Spits, een pseudoniem van Frits Ritmeester. Zes dagen per week tussen 18 en 19 uur is het te beluisteren, eerst op Hilversum 3, later Radio 3 FM. De Avondspits komt in de plaats van het radioprogramma NOS Maal. De eerste plaat die Spits draait is Substitute van The Who. Hij ziet zichzelf namelijk als vervanger van de vertrokken Joost den Draaijer. Het programma heeft dagelijks tussen de 2 en 3 miljoen luisteraars. Spits zal het programma, met een enkele onderbreking, 15 jaar lang presenteren.

Format

Het is een programma met een strak format. Elke dag begint de uitzending met een gevatte oneliner, vaak teruggrijpend op een nieuws gebeurtenis van die dag. Vaste onderdelen waren verder: "De steunplaat", "Kruip in de huid van.."en het spelletje "De poplimerick", waar luisteraars een limerick schrijven bij hun favoriete nummer. Tom Blomberg, redacteur is belangrijk voor het programma. Hij is een wandelende popencyclopedie en krijgt van Spits de bijnaam: "de dikke Blomberg". Hij presenteert het programma bij afwezigheid van Spits. Tijdens de zomervakantie krijgt het programma de titel "de Vakantiespits"en wordt dan gepresenteerd door Kas van Iersel.

Luisteraars van het programma werden structureel aangesproken als "vrienden van De Avondspits". Ook werden in de loop der jaren diverse slagzinnen gebruikt, zoals Als je bij wilt blijven mag je De Avondspits niet missen (1979) en De Avondspits brengt je dichter bij de hits (1983).

Spits zou het programma 17 jaar lang presenteren, met een kleine onderbreking van 1988 tot 1990, toen hij werkte voor Joop van den Ende/TV10. Het programma verdween tijdelijk van de zender en werd vervangen door het programma Driespoor, gepresenteerd door Jeanne Kooijmans.

Op 2 april 1990 maakte Spits zijn rentree op Radio 3 met de herlancering van het programma. Hij deed dat met de woorden "vrienden van De Avondspits: ben blij dat ik terug ben". Op 24 februari 1995 presenteerde hij het voor de laatste maal.

Tom Blomberg nam daarna de presentatie van het uur nog tijdelijk over, tot op 2 april 1995 De Avondspits werd opgevolgd door het programma Kort en Klijn van Corné Klijn.Makers

Presentatie en samenstelling Frits Spits

Samenstelling Tom Blomberg

NOS