De grote donorshow

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genresatire, informatief
Decennia2000-2009
Lengte79'03"
MediumTelevisie
TriviaTrivia

Grote donorshow 1.jpg Grote donorshow 2.jpg

Beschrijving

Gefingeerd live-programma waarin de terminale kankerpatiënte Lisa (gespeeld door actrice Leonie Gebbink) kiest wie van de drie nierpatiënten Esther-Claire, Vincent en Charlotte een nier van haar krijgt.

De drie nierpatiënten staan al jaren op de wachtlijst voor een donornier en zijn vooraf geïnformeerd over de nepshow. Aan de hand van waarheidsgetrouwe filmpjes over hun leven en hun antwoorden op vragen probeert Lisa gedurende het programma haar voorkeur voor één van de patiënten te bepalen.

Tijdens de uitzending kunnen kijkers via sms-berichten een voorkeur uitspreken voor een nierpatiënt of zich gratis melden voor een orgaandonatieformulier. Presentator Patrick Lodiers maakt aan het einde van de uitzending bekend dat de show nooit het doel heeft gehad een nier weg te geven en dient om aandacht te vragen voor het grote tekort aan orgaandonoren.

Makers

Presentator Patrick Lodiers

Producent Endemol Entertainment

BNN

Cast

Lisa - Leonie Gebbink

Achtergrondinformatie

Het programma roept zowel binnen Nederland als daarbuiten heftige reacties op, zowel voor als na de uitzending. In Nederland is na afloop veel bericht over de show en de intenties erachter. In het buitenland wordt dit niet zoveel gedaan en wordt de show gezien als een voorbeeld van hoe liberaal Nederland is.

Op 24 november 2008 wint de show een Emmy Award in de categorie non-scripted entertainment. Patrick Lodiers en Paul Römer van Endemol nemen de prestigieuze televisieprijs in ontvangst. Lodiers draagt de prijs op aan alle mensen die op de wachtlijst staan voor een donororgaan. Hij doet een oproep aan de Nederlandse regering om haast te maken met een nieuw systeem van donorregistratie. Ook benadrukt hij nogmaals dat de show in scène is gezet. De drie nierpatiënten die deel hebben genomen aan de show zijn bij de prijsuitreiking in het New Yorkse Hilton hotel aanwezig. Zij wachten nog altijd op een donor.