Dimitri Frenkel Frank

Uit B&G Wiki
Dimitri Frenkel Frank

NaamDimitrij Georg Frenkel
GeborenMünchen (Duitsland), 1 april 1928
GestorvenHilversum, 18 oktober 1988
Functies acteur, regisseur, tekstschrijver, presentator
Bekend vanHadimassa, Tsjechov, Zo is het toevallig ook nog 's een keer
Periode actief1952 - 1988
Werkt samen metWim de Bie, Herman Pieter de Boer, Mies Bouwman, André van Duin, Ton van Duinhoven, Kees van Kooten, Annemarie Oster
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoBiografisch woordenboek

Dimitri Frenkel Frank in de media
Oeuvre van Dimitri Frenkel Frank

Met zijn ouders vlucht hij in 1936 naar Nederland. In Den Haag doorloopt Dimitrij Frenkel het gymnasium. Zijn rechtenstudie breekt hij na het kandidaatsexamen af. Hij wordt acteur bij het Nederlands Volkstoneel. Als militair brengt hij het tot reserve-luitenant. In 1952 treedt hij in dienst van het reclamebureau Lintas. Drie jaar later werkt hij samen met Herman Pieter de Boer en Hans Ferree. Weer enkele jaren later verbindt hij zich aan het reclamebureau Prad. Hij wordt een grote in het reclamevak.

In 1960 verschijnt van zijn hand voor het eerst een toneelstuk, Blaffen tegen de maan. Er zullen er nog veertien volgen. Vanaf 1961 werkt hij daarnaast ook voor de televisie. Tussen 1963 en 1966 werkt hij 22 keer mee als tekstschrijver en presentator van het satirische VARA-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Het programma van 4 januari 1964 bevat de bijdrage Beeldreligie die grote beroering wekt.

Van 1967 tot 1972 schrijft Frenkel Frank het merendeel van de teksten van het VARA-televisieprogramma Hadimassa. Hij voert tevens de regie. Behalve enkele tv-films regisseert hij ook drie speelfilms:Hoge hakken echte liefde, De Boezemvriend en De IJssalon. Zijn musical Tsjechov wordt eerst in Duitsland opgevoerd en komt pas na zijn dood in Nederland op de planken. Hij heeft ook tien romans op zijn naam staan.