Mies Bouwman

Uit B&G Wiki
Mies Bouwman in 1977

NaamMarie Antoinette Bouwman
GeborenAmsterdam, 31 december 1929
GestorvenElst, 26 februari 2018
Functies omroeper, presentator, programmamaker columnist
Bekend vanOpen het dorp, Mies en scène, In de hoofdrol, Een van de acht, Het schip van de week
Periode actief1951-1993
Werkt samen metLeen Timp, Erik de Vries, Walter van der Kamp
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Mies Bouwman in de media
Oeuvre Mies Bouwman

De moeder van de Nederlandse televisie

Jeugd

Haar vader was onder andere directeur van een reisbureau, lid van provinciale en gedeputeerde staten van Noord-Holland en bestuurslid (secretaris) van de KRO. Haar moeder is de dochter van een leerfabrikant in Brabant. Mies Bouwman is één van vijf kinderen. Het gezin Bouwman woont aanvankelijk in Heemstede. In de oorlog verhuisde het gezin naar Brabant, maar nog tijdens de bezetting gaan ze terug naar Haarlem.

Begintijd bij de televisie

Mies Bouwman doet eind jaren '40 een test als radio-omroepster, waarvoor ze wordt afgewezen. Uiteindelijk begint ze met radiowerk bij de Wereldomroep voor het programma Het schip van de week. In 1951 – bij de introductie van televisie in Nederland – vraagt de KRO-leiding aan Bouwman of ze een test wil doen als omroepster (samen met 20 andere meisjes) in studio Irene. Na een tweede test wordt ze geselecteerd; op 16 oktober 1951 volgt haar tv-debuut. Eenmaal in de veertien dagen komt ze voor de KRO op het scherm. Op 16 mei 1952 presenteert ze haar eerste talkshow Gastenboek. Nederlanders die op een of andere manier in het nieuws komen, bijvoorbeeld een kampioen of een boekenschrijver zijn te gast in de studio en plaatsen een handtekening in een boek.

De AVRO-tijd

In Bussum komt ze in contact met cameraman Leen Timp. Vanwege hun affaire (Leen Timp is getrouwd) wordt ze onder druk van de KRO leiding gedwongen haar baan als omroepster op te geven. Ze werkt als journaliste korte tijd bij de Volkskrant en De Telegraaf. Op 22 september 1955 trouwt Bouwman in Londen met de inmiddels gescheiden Leen Timp. In het najaar van 1955 maakt ze haar rentree als televisie-omroepster bij de AVRO. Dit werk doet ze voor het laatst op 4 augustus 1956. Ze breidt haar werkterrein al snel uit met korte interviews. Op 1 oktober 1960 begint Bouwman aan een korte reeks van het praatprogramma In de hoofdrol, een programma waarmee ze jaren later opnieuw succes zou hebben. Eind november 1962 bereikt ze het aanvankelijke hoogtepunt in haar carrière, namelijk de presentatie van de AVRO marathon-uitzending Open het dorp. Het doel van de uitzending, was de realisatie van een woongemeenschap voor gehandicapte mensen, "Het Dorp"bij Arnhem.De uitzending werd beschouwd als een ‘experiment’ en er lag zelfs een speelfilm klaar, in te zetten wanneer het programma niet goed zou verlopen. Maar de tv-marathon is een doorslaand succes, haalt zelfs de buitenlandse kranten en wordt opgenomen in het Guiness Book of Records. Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse tv worden op grote schaal miljoenen guldens bij elkaar ‘gebedeld’. De verschijning van Mies Bouwman is een stimulans voor de gulle gevers, gekluisterd aan het beeldscherm. Haar laatste woorden bij het bekendmaken van de totaalstand (een bedrag van ƒ 21.192.000,--): “Nou, nog één zinnetje dan: lieve, lieve mensen ik wou bedanken voor de fijnste dag en nacht in m’n leven”.

Zo is het toevallig ook nog eens een keer

Vlak voor zij met de actie Open het dorp begon had ze bij de AVRO-directie een voorstel ingediend voor een nieuw programma, gebaseerd op That was the week that was van de BBC. Het zou een forum moeten worden met o.a. Michel van der Plas, Godfried Bomans en Cees Nooteboom. De AVRO-top ziet geen heil in deze programmaformule. Bij de VARA heeft men wel oren naar het programmavoorstel. De satirische teksten en sketches van Zo is het toevallig ook nog eens een keer leidden tot nationale rellen en Kamervragen. De derde uitzending op 4 januari 1964 leidde met het beruchte item over beeldreligie en aanvallen op het koningshuis tot zeer heftige reacties. De aanvankelijk geplande 21 afleveringen van dit actuele cabaretprogramma komen na deze ophef in gevaar. Uiteindelijk wordt besloten dat het programma mag doorgaan. Mies Bouwman komt niet meer terug, de bedreigingen aan haar en haar kinderen doet haar besluiten tot beëindiging van haar medewerking. Bij het grote publiek, hiertoe aangemoedigd door het dagblad "de Telegraaf", heeft zij haar krediet verspeeld. Voor velen is zij van haar voetstuk gevallen. Korte tijd verschijnt Mies niet in het openbaar.

Terugkeer

In 1965 is Bouwman weer op het scherm te zien als presentatrice van Anders dan anderen en Even bijpraten. Tevens verzorgt ze de presentatie van een programma ter gelegenheid van De tweemiljoenste kijker. Ze lijkt weer helemaal terug. Van 1965 tot 1969 maakt ze furore met het aanvankelijk door Erik de Vries geregisseerde Mies en scène. De live-uitzendingen met de bekende stoel van Mies (een tête à tête) en een keur aan bekende Nederlanders wordt een begrip.

Een van de Acht

Aansluitend begint ze in 1969 aan Een van de acht, één van de populairste spelshows uit de Nederlandse tv-historie. Het format is door haar bedacht en zal later ook aan o.a. Engeland en Duitsland verkocht met daar als presentator Rudi Carrell onder de titel "Am laufenden band". Diezelfde lopende band met te raden kado’s en de stoel voor de eindronde, met de legendarische woorden:"Licht uit, spot aan..." is voor veel mensen in Nederland jarenlang het hoogtepunt van de zaterdagavond.

Mislukkingen en successen

mislukkingen

De periode na Een van de acht is een afwisseling van teleurstellingen en groot succes. Het seizoen 1973/1974 dwingt haar tot inactiviteit. De VARA-leiding en afdeling amusement hebben geen nieuwe frisse programma-ideeën. Het voorstel van Wibo van der Linde om samen met hem TROS Aktua te presenteren wijst ze af. Haar programma Een mens wil op de vrijdagavond wel 's even zitten en een beetje lachen want er is al genoeg ellende op de wereld loopt maar één seizoen. Netwerk (AVRO) stopt na enkele afleveringen. Naar aanleiding hiervan spuit ze haar gal in een interview met de Belgische televisie over de stand van Nederland.

successen

Op 19 november 1979 verschijnt Bouwman weer op de Nederlandse televisie. Ditmaal als presentatrice van Telebingo. Onder het motto ‘Spelen en laten spelen’ is zij op dertien maandagavonden op locatie de spil van deze spelactie. De opbrengst van de loten is bestemd voor het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten om de Paralympics in Arnhem te organiseren. De hoofdprijs, die wekelijks wordt uitgekeerd, bedraagt ƒ 100.000,-- Voor het eerst op de Nederlandse televisie wordt een auto als hoofdprijs ingezet. In het tweede seizoen van Telebingo gaat de opbrengst naar een aantal verschillende goede doelen. Op 6 oktober 1981, bij het begin van het nieuwe winterseizoen ontmoet Mies Bouwman bekenden en onbekenden in Mies. In de 13-delige serie live-praatprogramma’s – onder regie van Leen Timp – is een vast onderdeel: tien vragen aan twee prominenten. Mies gaat steeds meer eenmalige programma's presenteren zoals Mies Bouwman ontmoet Danny Kaye (1981), het Foster Parents Plan programma Ja hoor, dat is Adda (1981), het jubileumprogramma Juliana 75 (1984), en de hongersnood aktie Een voor Afrika (1984). In 1985 keert In de hoofdrol met succes terug, dit oude format bleek weer een kijkcijferhit te zijn.

De Laatste (televisie)jaren

Van 1988 – 1992 is zij vanwege gezondheidsproblemen, een aderontsteking in haar hoofd, gedwongen haar werk voor de televisie een tijdlang neer te leggen. In april/mei 1993 brengt producent Joop van den Ende voor de AVRO weer zes afleveringen van het befaamde In de hoofdrol. Mies verrast een bekende Nederlander met belangrijke en opmerkelijke personen uit zijn of haar leven. Alhoewel Mies besluit om in 1993, na een 42-jarige carrière, afscheid te nemen van haar werk voor de omroep, verschijnt ze daarna nog met regelmaat op het scherm. Op 21 december 1996 interviewt ze prinses Margriet in een drie uur durende marathon-uitzending voor het Rode Kruis getiteld Het Kerstkado. Margriet, in haar rol als ondervoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis, benadert Mies persoonlijk voor de presentatie van deze ledenwerfactie. In januari 2000 is Ivo Niehe de gesprekspartner van Mies in De TV Show op reis en op 16 oktober 2001 is Mies te zien in het programma Barend & Van Dorp. Op 11 augustus 2002 is Mies te gast in Zomergasten (VPRO).

Bijzonderheden

Jarenlang heeft zij een veelgelezen column in het weekblad Margriet en verschijnen deze columns in boekvorm onder de titel:"Stukjes van Mies". In september 2002 verschijnt Mies in diverse programma's ter promotie van haar kinderboek Rambamboelie. De verhalen die Mies aan haar kinderen en kleinkinderen vertelde vonden hun neerslag in de avonturen van het kleine hondje Rambamboelie, getekend door Philip Hopman en op de markt gebracht door uitgeverij Ploegsma. Haar 80e verjaardag wordt in 2009 groots gevierd met het televisieprogramma Mies 80. In Schouwburg Het Park in Hoorn wordt Bouwman door vrienden, collega's en artiesten in het zonnetje gezet. In september 2011 verschijnt de biografie Mies, Omzien in Verbijstering geschreven door Jan Juffermans in samenwerking met Mies Bouwman zelf. Haar man Leen Timp overlijdt in 2013. De televisieserie van Omroep Max "Goedenavond Dames en Heren" is losjes gebaseerd op de eerste jaren van Mies Bouwman als omroepster.

Prijzen en onderscheidingen

Ere Zilveren Nipkowschijf (1962).

Gouden Televizier Oeuvre Ring (2009).