Edwin Rutten

Uit B&G Wiki
Edwin Rutten als Ome Willem

NaamEdwin Alexander Maria Rutten
GeborenGroningen, 11 januari 1943
Functies zanger, acteur, presentator
Bekend vanDe Film van Ome Willem, Het Klokhuis, Dinges, Sesamstraat
Periode actief1965-heden
Werkt samen metPieke Dassen, Jennifer Willems, Lous Haasdijk, Frank Masmeijer
TriviaTrivia
Externe infoOfficiële site
Muziekencyclopedie.nl

Edwin Rutten in de media
Oeuvre Edwin Rutten

Edwin Rutten, de Edamse zanger die begint in de jazz, kortstondig een tieneridool is en vervolgens carrière maakt als zanger/acteur in TV-programma's voor kinderen. Hij weet met zijn geheel eigen geïmproviseerde stijl van presenteren een stempel te drukken op de Nederlandse kindertelevisie. Memorabel zijn dan ook uitspraken als "Joepie de…poepie" en "lust jij ook een broodje poep?" uit zijn meest bekende programma De film van Ome Willem.

Hij maakt op jonge leeftijd al kennis met het vak. Op tienjarige leeftijd is hij te zien in de speelfilm Sterren stralen overal van zijn regisserende vader Gerard Rutten. Acteren, maar ook zingen boeit Edwin enorm. Tijdens zijn gymnasiemopleiding begint hij met cabaret en toneel. Samen met zijn vriend Rogier van Otterloo richt hij het Goldcoast Combo op waarmee hij op 16 jarige leeftijd zelfs een EP opneemt. Voor het combo vervult Edwin de rol van zanger en drummer.

Na zijn gymnasiumopleiding gaat Rutten aan de GU in Amsterdam sociale- en bedrijfspsychologie studeren. Tijdens zijn studie musiceert hij wanneer er gelegenheid toe is. Hij vertegenwoordigt Nederland uiterst succesvol tijdens songfestivals in Sopot en Knokke. Door dit succes krijgt Rutten belangstelling voor popmuziek en gaat in het Nederlands zingen. Met het nummer "Ik moet altijd weer opnieuw aan je denken", dat verschijnt in 1964, treedt hij in de voetsporen van tieneridolen Rob de Nijs en Johnny Lion. Het nummer wordt een hit en levert hem zelfs een fanclub compleet met een eigen clubblad Edwin Journaal op.

Midden jaren zestig verschijnt de jeugdige Rutten in een aantal tienerprogramma’s op televisie. Begin jaren zeventig gaat de veelgevraagde zanger ook programma’s presenteren, zoals Zomaar een zomeravond. In 1974 begint hij met het kinderprogramma De film van Ome Willem. De ijzersterke programmaformule houdt vijftien jaar stand. Duizenden kleine kinderen (de ouders moeten in de foyer achterblijven!) bezoeken door de jaren heen de studio.

In de jaren '90 verbreedt Rutten zijn werkterrein. Naast zijn werk voor de televisie begint Rutten workshops en festivals te presenteren. Ook geeft hij mediatraining bij het NOB en lessen jazz-interpretatie aan conservatoria in Groningen, Hilversum en Utrecht.

Bij Omroep MAX presenteert Edwin Rutten vanaf 2004 het radioprogramma Jazz op zes. In 2010 stapt hij over naar het programma Muziekwijzer op Radio 4. Dit programma presenteert hij voor het laatst op 23 december 2016.

Van Ome Willem neemt hij in 2006 met een groots optreden in het Utrechtse Beatrix Theater afscheid.