Lous Haasdijk

Uit B&G Wiki
Lous Haasdijk

NaamLouise Wilhelmina Maria Haasdijk-van Teerns
GeborenDen Haag, 31 januari 1938
GestorvenBergen (NH), 3 januari 2010
Functies omroeper, presentator, verslaggever, nieuwspresentator
Bekend vanBabbelonië, NOS Journaal, Dinges
Periode actief1969-1991
Werkt samen metFrank Masmeijer, Monique van de Ven, Pim Jacobs
GalleryGallery

Lous Haasdijk in de media
Oeuvre Lous Haasdijk

Lous Haasdijk is een bekend televisiegezicht, maar roept bij iedereen een andere associatie op, als omroeper, nieuwslezer, presentator en panellid. Haar handelsmerk, een hele grote bril, verschijnt pas in haar Journaal-tijd, wanneer ze voor het eerst met een autocue moet werken.

Haasdijk volgt de hbs en gaat vervolgens studeren aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Na haar eindexamen geeft ze twee jaar les in lichamelijke opvoeding op het Haags Montessori Lyceum, maar het werk verveelt haar. Ze wil meer van de wereld zien en wordt stewardess bij de KLM. Dit werk doet ze twee jaar, totdat ze gaat trouwen. Op aanraden van collega-stewardess Alice Oppenheim solliciteert ze in 1969 bij de AVRO.

Ze begint als omroepster en mag een paar presentaties en interviews verzorgen waaronder het programma Voor lezen een tien. Toch wil ze meer. In 1975 hoort ze dat het NOS Journaal een nieuwe start maakt met duopresentatoren die hun eigen teksten schrijven. Dat lijkt haar wel wat. Als nieuwslezer draagt ze voor het eerst de grote bril waarmee ze later zo sterk wordt geassocieerd. Na een jaar draait een nieuwe hoofdredacteur de vernieuwing terug en Haasdijk moet vertrekken. Een korte periode bij TROS Aktua loopt vervelend af en staat ze plotseling op straat. Omdat ze niet verwacht snel weer op televisie te komen richt ze een modeboetiek op. In 1981 keert Haasdijk toch terug bij de AVRO als vast panellid in het populaire spelprogramma Babbelonië. Haar kleding verzorgt ze zelf en is natuurlijk afkomstig uit haar eigen boetiek. In 1989 wordt ze opnieuw een vast panellid in een spel, ditmaal bij Dinges van de NCRV. Ze verschijnt daarna nog wel eens in een programma, maar langzaamaan neemt ze afscheid van de omroepwereld. Begin 2010 is ze overleden.