Eli Asser

Uit B&G Wiki
Eli Asser in Monologen, 1990

NaamEli Asser
GeborenAmsterdam, 22 december 1922
GestorvenAmsterdam, 25 januari 2019
Functies tekstschrijver, scenarioschrijver
Bekend vanShowboat, MiMoZa, 't Schaep met de 5 pooten, Citroentje met suiker, Alle kinderen de deur uit
Periode actief1945-2008
Werkt samen metAnnie M.G. Schmidt, Harry Bannink, Joes Odufré
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Eli Asser in de media
Oeuvre van Eli Asser

Succesvol schrijver voor radio en televisie, aanvankelijk bedenker van komedies, later van serieuzer werk, waarbij zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelt.

Jeugd en vroege werkzaamheden

Na het eindexamen gymnasium tijdens de oorlog duikt Eli Asser onder. Hij vindt na de bevrijding werk als journalist bij het Haagsch Dagblad (de Haagse editie van het Parool) en na 1948 bij Vrij Nederland. Hij verzorgt onder andere de rubriek Nutteloze notities.

Tekstschrijver voor radio en televisie

Asser begint na overleg met Ary van Nierop in 1952 met het schrijven van radioteksten voor De bonte bal. In het radioprogramma Showboat verzorgt Asser de komische sketches. Op dat moment maakt hij deel uit van het cabaretgezelschap De inktvis, samen met onder andere Annie M.G. Schmidt. Medewerkers aan Showboat, een zeer succesvolle amusementsprogramma waarvan MiMoZa een onderdeel is, zijn onder andere Ko van Dijk, Johan Kaart, Conny Stuart, Rijk de Gooyer en Johnny Kraaykamp sr. Het dertig minuten durend feuilleton slaat aan bij het publiek. De afkorting MiMoZa staat voor 'Minister van Moeilijke Zaken'. Showboat wordt zo’n succes mede dankzij Wim Sonnevelds optreden als orgelman Willem Parel. In 1956 komt het tot een breuk met de VARA.

In 1957 is Asser verantwoordelijk voor de radioserie Het huis is te klein. De zeven afleveringen worden geregisseerd door Fons Rademakers. Ondanks de jarenlange samenwerking van de tekstschrijver aan het radioprogramma MiMoZa ziet Asser meer mogelijkheden in het nieuwe medium televisie. Asser krijgt de opdracht om tien komedies voor de VARA-televisie te schrijven. Zijn eerste bijdrage is Wild Nieuws West. Er zouden in totaal zes TV-producties gerealiseerd worden.

Asser besluit in 1959 hoofd radio, film en televisie te worden bij De la Mar, een groot reclamebureau. Asser levert ook teksten voor de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Luxemburg. In deze periode valt ook een tijdlang op de zondagochtend De Bierekantijn te beluisteren. De commerciële omroep komt er echter niet en Asser richt zich weer op de publieke omroep.

In 1962 levert Asser de teksten voor het maandelijkse radioprogramma Asser Koerier (AVRO). Asser is ook de man achter de ledenwerfspotjes voor de KRO. De tien spots Kronanza zijn scènes uit de Amerikaanse westernserie, die nagesynchroniseerd worden. Voor het inspreken van de Nederlandse teksten wordt onder andere een beroep gedaan op Ko van Dijk en Ton Lutz. Asser doet ook de regie en montage.

In 1964 verzorgt Eli Asser de teksten voor het showprogramma Kijk die Rijk (AVRO-tv). In het seizoen 1966/67 de Wally Show (marionettenspel met de gebroeders Brugman). Asser schrijft niet alleen de tekst van Wally de Walrus, maar doet ook de stem.

In 1967 presenteert de KRO de comedy (destijds ‘tv-strip’ genaamd) Mijn broer en ik met Jan Blaaser en John Lanting in de hoofdrollen. Het verhaal gaat over de verwikkelingen rond het filmbedrijf van de gebroeders Kalleman. De ene broer probeert de wilde plannen van de ander af te remmen. Hoogtepunten in Assers loopbaan zijn de series 't Schaep met de 5 Pooten in 1969 en de opvolger Citroentje met suiker.

In 1986 wordt Asser door een hartinfarct getroffen. Als gevolg van deze complicatie verdwijnt hij tijdelijk naar de achtergrond. In 1994 heeft Asser voor de KRO de scripts voor de autobiografische serie Alle kinderen de deur uit gereed. Na tien van de geplande drieëntwintig afleveringen verdwijnt de serie echter van het scherm. Een zeer ongelukkige programmering is de oorzaak van tegenvallende kijkcijfers.

Voor de IKON schrijft Asser in de jaren negentig twee televisie stukken. In 1995 verschijnt Het laatste glas melk, waarbij hij in het scenario herinneringen verwerkt aan het oorlogsjaar 1943. In 1997 volgt een aflevering uit de dramaserie Over de liefde.

Publicaties

Wegens sterfgeval gesloten (1953).

Het huis is te klein (1954).

Moord tussen de buien door (samen met Baantjer en Theo Eerdmans), 1964

Wie maakt me los? (2001).

Het zal je kind maar wezen (boek inclusief cd), 2003.

Zij maakten geschiedenis (met tekeningen van Joop Geesink).

Alles is meegenomen (2004).

Discografie (selectie)

Boswachter (Conny Stuart), 1954.

Brief uit de kostschool (Hetty Blok).

Beste ouders, Lieve Ine… (Rijk de Gooijer).

Hup, hup, hup (Het Cocktail Trio).

Toneelstukken

Aan de vooravond (2000).