Fedja van Huêt

Uit B&G Wiki
Fedja van Huêt (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamFedja van Huêt
GeborenDen Haag, 21 juni 1973
FunctiesActeur
Bekend vanKarakter (film), De grot, Wilde mossels
Periode actief1987-heden
Werkt samen metHalina Reijn, Katja Schuurman

Fedja van Huêtin de media
Oeuvre Fedja van Huêt


De "knapste" acteur van Nederland

Jeugd

Fedja van Huet maakt op jonge leeftijd al kennis met het toneel. Zijn moeder neemt hem mee naar een theatervakantie in Frankrijk en hij krijgt daar snel de smaak te pakken. Terug in Nederland blijft het acteren hem boeien. Zo is hij tijdens zijn middelbare schooltijd te zien in verschillende televisieseries en speelt hij op 13jarige leeftijd zijn eerste filmrol in de film Terug naar Oegstgeest. Het is dan ook niet verrassend dat Fedja van Huet na het behalen van zijn HAVO-diploma gaat studeren aan de Toneelacademie in Maastricht.

Zondagskind

Fedja van Huêt lijkt in eerste instantie een zondagskind; zijn carrière verloopt probleemloos vanaf de start en critici lopen met hem weg. Hij is gezegend met een natuurlijke charisma waardoor het lijkt dat elk personage dat hij speelt hem op het lijf geschreven is. Hoewel dit ten grondslag ligt van zijn succes wordt wel eens vergeten dat ook zijn doorzettingsvermogen, perfectionisme en gedisciplineerde houding een bepalende rol spelen bij zijn succes. Als acteur geeft hij alles, hij omschrijft zichzelf dan ook niet voor niets als "een echt speelbeest".

Toneel

Na de Toneelacademie komt zijn acteurscarrière pas echt van de grond. Fedja sluit zich aan bij het toneelgezelschap Hollandia en speelt (hoofd)rollen in verschillende stukken. Hoewel film hem bekendheid bezorgt bij het grote publiek is het toch het theater dat Fedja aanvankelijk het meest trekt. Parallel aan zijn filmcarrière loopt een even succesvolle toneelcarrière. Op de planken in zijn tijd bij Hollandia speelt hij een aantal van zijn beste rollen. Zo krijgt hij goede recensies voor zijn spel in De Bitterzoet en laat hij als de onbeholpen stamelaar Marinus van der Lubbe in Ongebluste Kalk een onvergetelijke indruk achter. Eind 2004 verlaat hij Hollandia en treedt hij toe tot Toneelgroep Amsterdam. In 2013 verlaat hij dit gezelschap om zich meer op zijn televisiecarrière en gezin te gaan richten.

Film

Zijn grote doorbraak komt in 1997 met de film Karakter. Hij wint voor zijn rol hierin op diverse filmfestivals prijzen en de film zelf wint de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Na Karakter volgt een hele rij van films. Zo speelt hij in De Grot, Wilde Mossels en Bella Bettien. Ook is hij te zien in een aantal buitenlandse producties. In 2003 is Fedja te zien in de Duits-Nederlandse co-productie Rosenstrasse en het jaar daarop speelt hij de bad guy in de Belgische productie De Kus. Ook heeft hij grote rollen in Soof (2013) en Lucia uit 2014, over het leven van Lucia de B. In 2015 is hij te zien in de film J.Kessels, openingsfilm van de 35e editie van het Nederlands Film Festival.

Televisie

Hij is te zien in televisieseries als Baantjer en Oppassen!!!. Later speelt Fedja van Huet op televisie rollen in onder anderen Penoza en Divorce. Voor zijn rol van Willem Steenhouwer in de succesvolle dramaserie Overspel krijgt hij in 2012 wederom een nominatie voor een Gouden Kalf. Over zijn bekendheid als knapste acteur van Nederland: 'Fedja van Huêt vindt het leuk dat hij sinds een paar jaar steeds vaker als 'sekssymbool' wordt gezien. "Maar ik heb absoluut geen behoefte aan andere vrouwen." (bron:Linda, Mei 2014)

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Kalf in de categorie Beste Acteur voor zijn rollen in Amnesia, Nachtrit en de prins en het meisje.

Prijs op het filmfestival in Genève in de categorie beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol in Karakter (1997)

Shooting Star op het filmfestival van Berlijn voor aanstormend talent (2002 ).

Mary Dresselhuysprijs voor uitzonderlijk talent (2012)