Katja Schuurman

Uit B&G Wiki
Katja Schuurman (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)


Sociaal bewogen actrice

jeugd

In 1993 op haar zeventiende maakt Katja Schuurman haar debuut op televisie in de 12-delige comedyserie Uit de school geklapt van de NCRV. Haar echte doorbraak beleeft ze in 1994 als ze de rol van Jessica Harmsen in de soapserie Goede tijden slechte tijden vertolkt. Aanvankelijk is het de bedoeling dat het om een gastrol gaat, maar ze wordt binnen korte tijd zeer populair. Het gevolg is dat Katja de rol maar liefst vier jaar lang speelt.Na het behalen van haar VWO diploma volgt Schuurman korte tijd een studie politicologie. Daarnaast volgt ze diverse dansopleidingen. Met het showballet van Dance Centre Elisabeth behaalt ze in 1991en 1992 in de Soundmixshow een prijs.

actrice

Na haar succes met GTST volgen er (gast)rollen in zowel TV-series als films. Ook begint Katja zichzelf te ontwikkelen als presentatrice. Ze begint voor de lokale zender AT5 in Amsterdam. Hier presenteert ze het programma Night Vibes. Vervolgens volgen programma's bij SBS6, FOX en MTV. Uiteraard maakt Katja als bekende Nederlander in verschillende programma's haar opwachting. Zo verschijnt ze in programma’s van Jeroen Pauw, Theo van Gogh en Martin Šimek. Uit de samenwerking met van Gogh komt de speelfilm 'Interview' voort, zij speelt hierin de hoofdrol. De moord op van Gogh heeft grote impact op Schuurman. Een jaar na zijn overlijden maakt ze de documentaire Prettig weekend, ondanks alles, waarin zij de omstandigheden rond moord analyseert en tot de conclusie komt dat de overheid nalatig is geweest. Vele programma's maakt zij voor BNN, zoals Spuiten en slikken, lijst 0 en Katja versus Bridget. Na een uitstapje naar Net5, keert ze terug bij de publieke omroep. Voor KRO-NCRV maakt zij het programma Katja's bodyscan

muziek

Naast haar werkzaamheden voor televisie heeft Katja ook een redelijk succesvolle muziekcarrière opgebouwd. Al vanaf 1993 zingt ze met haar zus in de dance/houseband Jeunes Turcs. In 1995 maakt ze samen met haar GTST-collega’s Babette van Veen en Guusje Nederhorst als Linda, Roos en Jessica de CD-single "Ademnood”. Dit nummer staat wekenlang nummer één in de hitparade. Het trio heeft nog meer hits met "Druppels” (1997) en “Alles of niets” (1998). Later heeft ze solo nog bescheiden hitjes met de “Wereldmeid” en "Spaceship". In 2001 zingt ze “Lover or Friend”, de titelsong van de speelfilm Costa!.

sociaal bewogen

Katja Schuurman is veelzijdig: ze danst, acteert ze zingt en presenteert. Ook ‘leent’ ze haar stemgeluid voor commercials en tekenfilms. Haar exotische looks en hese stemgeluid maken haar een unieke en opvallende verschijning op de Nederlandse televisie. Maar Katja is meer dan alleen 'beauty'; de sociaal bewogen Schuurman verleent met regelmaat haar medewerking aan goede doelen zoals een initiatief voor Amnesty en de oprichting van een politieke partij voor jongeren. In 2006 richt ze 'Return to sender' op, een fair trade organisatie.


Prijzen en onderscheidingen

TVBabe van het jaar (2001).

Golden Heart Award (2009).

Discografie

"Ademnood" met Linda Roos en Jessica (1995).

Linda, Roos & Jessica met Linda Roos en Jessica (1996).

"Alles of niets" met Linda Roos en Jessica (1996).

"Lange nacht" met Linda Roos en Jessica (1996).

"Maar nu heb ik er één" (1996).

"Goeie dingen" met Linda Roos en Jessica (1997).

"Druppels" met Linda Roos en Jessica (1997).

"Wereldmeid" (1997).

"Totaal verkocht" (1997).

"1999x" met Linda Roos en Jessica (1998).

"Spaceship" (2000).

"Lover or friend" (2001).

"C.O.S.T.A." met de cast van Costa! (2001).

"Ho ho ho" met De Jeugd van Tegenwoordig (2005).