Fred Racké

Uit B&G Wiki
Fred Racké

NaamFred Racké
GeborenDen Haag, 1936
GestorvenDen Haag, 2 mei 1996
Functiesverslaggever, Presentator
Bekend vanRadio Tour de France, Woensdagavondshow, Met het Oog op Morgen
Periode actief1959 -1996
Werkt samen metKees Buurman, George Tor, Jaap Hofman,Theo Koomen,Evert ten Napel

Fred Racké in de media
Oeuvre van Fred Racké

Fred Racké is vooral bekend als sportverslaggever en radiopresentator. Na een carrière bij de schrijvende pers wordt Fred in 1975 benoemd tot Chef Sport bij de NOS Televisie. Daar specialiseert hij zich in wielrennen en schaatsen. Vanaf 1979 werkt hij verder als free-lancer. Naast presentator van diverse radioprogramma's zoals de Woensdagavondshow (na het vertrek van Henk Terlingen) is Fred te horen als verslaggever in de Radio Tour de France Equipe. Tijdens de EK Voetbal van 1988 in Duitsland is Fred voorlichter in dienst van de KNVB. Naast zijn journalistieke werkzaamheden is Fred een Jazz-kenner en dat is merkbaar in de door hem gepresenteerde programma's. De Woensdagavondshows op Radio 3 voor de NOS worden altijd afgesloten met "Skyliner" gespeeld door de Bigband van Charly Barnet. Het is voor Jany Bron als muzieksamensteller van de show niet zo moeilijk om aan de muzikale voorkeur van Fred te voldoen.

Naast zijn functie als directeur voorlichting van het Nationaal Bureau voor Toerisme presenteert hij ook regelmatig Met het oog op morgen en wordt hij gevraagd voor een aantal speciale programma's waaronder de Laatste Koninginnedag in Suriname voordat het land zelfstandig wordt en de eerste rechtstreekse stereo uitzending vanaf Curacao zonder gebruik van een satelietverbinding. In 1990 treedt hij in dienst van de gemeente Den Haag om de Hofstad als Sportstad te gaan promoten.

Als Jazzliefhebber en Hagenees de ideale man als woordvooerder van het North sea jazzfestival. Zodra Radio West in de lucht komt als Regionale Omroep voor Zuid Holland, gaat Fred daar een Jazzprogramma presenteren en is regelmatig te vinden in de studio in Rijswijk. Op weg naar huis na een uitzending voor Radio West overlijdt hij aan een hartstilstand op 59 jarige leeftijd.

Publicaties

Sport in the Netherlands (1988)

Ard Apart, mijn groei naar de top (1971)