Frits Bom

Uit B&G Wiki
Frits Bom

NaamFrits Bom
GeborenRotterdam, 20 april 1944
GestorvenSpanje, 19 oktober 2017
Functies presentator, programmamaker, verslaggever
Bekend vanDe ombudsman, Dingen van de dag, De vakantieman, NOS journaal
Periode actief1977-2004
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Frits Bom in de media
Oeuvre Frits Bom

Frits Bom is vooral bekend als Ombudsman, Consumentenman, Vakantieman en Televisieman. Eerder heeft hij als verslaggever gewerkt voor het NOS Journaal en VARA's Dingen van de dag en is hij acteur in het verborgen camera programma Poets.

Bom op televisie

Hij is jarenlang het gezicht van de consumentenprogramma's van de VARA, achtereenvolgens De Ombudsman, Konsumentenman, en de daarvan afgeleide reisprogramma's Konsumentenman reizen, Konsumentenbus en Konsumentenboot. Hij bedenkt originele en grappige programmavormen om informatie op een groot publiek over te brengen. Niet iedereen is een fan van Bom. Men vindt hem drammerig of stoort zich aan zijn wijze van interviewen.

In 1989 is een conflict met voorzitter Marcel van Dam reden tot het vertrek bij de VARA. Hij kan al snel weer aan de slag bij het kort daarvoor opgerichte RTL4, met het programma De vakantieman. Hij krijgt bij RTL4 voor één seizoen een programma wat over rechtspraak gaat, Elke Nederlander behoort de wet te kennen. Daarnaast wordt hij panellid in het komische programma van Andre van Duin.

Na zeven jaar lang dicht bekeken live-uitzendingen op prime-time wordt De vakantieman beëindigd omdat het programma teveel oudere kijkers heeft en RTL4 naar verjonging van het kijkersbestand streeft. Bom keert nog één seizoen terug met De vakantieman op reis waarbij hij zelf met camera op pad gaat en verslag doet in plaats van een live uitzending met publiek vanuit een studio. Daarna maakt hij bij TV Gelderland een wekelijks televisieprogramma onder de titel Televisieman. In 2004 verschijnt hij weer op de buis in reclamespots als Leningman voor een bedrijf dat hypotheekleningen verstrekt. Dit levert hem kritiek op, omdat Bom als ex-ombuds- en consumentenman de suggestie wekt objectief te zijn, maar eigenlijk gewoon reclame maakt.

In 2009 is hij verslaggever bij de Dik Voormekaar show in de rubriek Twan de Stuntman.

Bom als schrijver

In 1978 verschijnt zijn omstreden boek Het mysterie van de hunebedden: buitenaardse hulp?, waarmee hij zich in de gelederen schaart van toen populaire schrijvers, die archeologische raadsels op buitenissige wijze trachten te verklaren door ze toe te schrijven aan tussenkomst van ruimtewezens.

In 1993 publiceert hij het boek getiteld De tijd. Dit boek bevat een uitvoerige beschouwing waarin Bom het probleem van de tijd overdenkt. Van de kosmologische, parapsychologische en chronologische tijden, via de wereld van de inwendige klok, tijd in de muziek, de jetlag, de tijdfractals, naar het mysterieuze terrein van chaos en tijd, de "Big-Bang". In september 2011 verschijnt De Havenman - Rotterdams voor Gevorderden. De titel ontleent hij aan de start van zijn carrière wanneer hij aan de toenmalige Havenvakschool wordt opgeleid tot gediplomeerd havenwerker. In het boek verbindt hij het Rotterdams met het Havenjargon.

In de periode 2005-2012 publiceert Frits Bom op zijn website een vrijwel dagelijkse televisierecensie onder het pseudoniem De TV-recensent.

Frits Bom overlijdt na een kort ziekbed op 73-jarige leeftijd.