Frits Wester

Uit B&G Wiki
Frits Wester

NaamFrits Wester
GeborenVeenendaal, 29 maart 1962
FunctiesVerslaggever, redacteur
Bekend vanRTL Nieuws, Barend & Van Dorp
Periode actief1994-heden
TriviaTrivia

Frits Wester in de media
Oeuvre Frits Wester


Jeugd

Frits Wester beleeft zijn jonge jaren in Alkmaar. Frits Wester en zijn vijf jaar oudere zus groeien op in de sfeer van voorzichtigheid en zekerheid van een degelijk gereformeerd milieu. Tijdens zijn middelbare schooltijd doet hij zijn eerste ervaring op met media als deelnemer aan het TROS radioprogramma Janboel. Na zijn schoolexamen doet Wester van alles. Hij wil eerst aanmonsteren bij de wilde vaart. Maar met het monsterboekje voor de zeevaartschool al op zak, stapt hij toch ineens over naar het atheneum. Na een tijdje ruilt hij dat ook weer in voor de HTS-bedrijfskunde, waar hij het slechts 1 jaar volhoudt. Ook werkt hij in de horeca en voor een reclamebureau. Wester heeft in deze tijd al grote belangstelling voor de politiek. Rond zijn zeventiende belandt hij via een kennis van zijn vader bij de jongerenafdeling van het CDA. Het neemt steeds meer van zijn tijd in beslag; doorleren schiet er bij in. Tussen de bedrijven door volgt hij enkel wat cursussen in public relations. In deze periode waarin hij zijn draai probeert te vinden, leert Frits Wester ook zijn huidige vrouw Marjolein kennen tijdens een van zijn vakantiebaantjes.

Politiek leven

Na zijn start als penningmeester bij de CDA-jongerenafdeling volgt in 1985 een functie als voorlichter bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. In 1988 wordt hij partijlid. In 1986 en 1989 voert hij campagne in het land voor CDA fractievoorzitter Bert de Vries. Het is de periode van het kabinet Lubbers (CDA). Bij de landelijke verkiezingen van 1994 is alle CDA-hoop gevestigd op de kroonprins van Lubbers, de talentvolle Elco Brinkman. Frits Wester treedt op als diens woordvoerder en campagneleider en doet dat in enigszins Amerikaanse stijl. De zogenaamde 'Brinkman shuffle', waarbij Elco Brinkman lopend over het podium een toespraak houdt, komt uit zijn koker. De verkiezingsuitslag wordt echter een debacle voor het CDA. Wester krijgt kritiek te verduren vanwege zijn aanpak. De CDA-top laat Brinkman vallen zodat eventuele kansen op een verdere politieke carrière van diens adjudant Frits Wester verkeken lijken. Wester wacht het niet af.

De televisie

Nog voor de verkiezingen van mei 1994 begint hij als parlementair verslaggever en chef redactie bij RTL. Zijn benoeming slaat in als een bom binnen de gevestigde kringen van Haagse nieuwsredacties. Men twijfelt aan zijn onafhankelijkheid en onpartijdigheid, iemand die vers is overgestapt uit de partijpolitiek en bovendien geen journalistieke opleiding of ervaring heeft. Frits Wester overleeft echter alle ophef rond zijn persoon en begint zich verder te ontwikkelen. Zijn ervaring op het Binnenhof zijn hem daarbij zeer behulpzaam. Hij doet verslag van de politieke gebeurtenissen bij RTL Nieuws en levert af en toe bijdragen aan actualiteitenrubrieken van andere omroepen. Langzamerhand verbetert zijn reputatie onder vakgenoten, onder andere door zijn vakkundige rapportage inzake de IRT-affaire en het binnenhalen van enige primeurs, zoals de verloving van prins Willem Alexander met Maxima Zorreguieta. In 1998 presenteert hij voor het eerst een televisiedebat tussen politici, samen met Margriet Vroomans. Na 1998 verschijnt hij ook regelmatig in het RTL4 praatprogramma Barend & Van Dorp als politiek commentator.

Zelf in het nieuws

In april 2002 is het Frits Wester die de discussie leidt in het rumoerige lijsttrekkersdebat, met in de hoofdrol de LPF-politicus Pim Fortuyn. Kort na dit debat en de aanslag op Fortuyn loopt Frits Wester klappen op wanneer hij op een avond voor zijn huis wordt opgewacht door onbekenden. De reden is onduidelijk, maar in de periode vlak na de dood van Fortuyn worden meerdere publieke figuren bedreigd. Zowel politici als mediamensen worden bewaakt. Uitgerekend die bewuste avond echter stuurt Wester zijn lijfwachten naar huis. Eind 2004 is Frits Wester weer onderwerp van gesprek. Volgens ingewijden zou de journalist vals gespeeld hebben bij de Nationale nieuwsquiz van de NCRV. Hij wint de quiz, maar zou kort voor de opnamen op het script, dat cameralieden aan de camera hebben hangen, minimaal twee vragen en antwoorden gezien hebben. In combinatie met het feit dat hij al antwoord geeft op een vraag voordat presentatrice Mieke van der Weij deze volledig stelt, wekt verdenking. Wester ontkent echter fraude te hebben gepleegd tijdens de eindronde.

Ambitieus

Vanaf 2005 bedenkt Wester het alternatief voor het gesprek met de Minister-president, dat altijd bij de Publieke Omroep wordt uitgezonden. RTL gaat het wekelijks gesprek met de Minister van Financiën uitzenden. Een ander opvallende prestatie van Wester is dat hij al vele jaren de tekst van de nog niet uitgesproken troonrede weet te bemachtigen. Op welke wijze is een van de geheimen van Den Haag. In 2015 geeft Premier Rutte, tijdens een persconferentie over de aanstaande Troonrede, Wester zelfs het woord om de aanwezige journalisten te vertellen wat er in staat.