Gerard Soeteman

Uit B&G Wiki
Soeteman con.jpg

NaamGerard Soeteman
GeborenRotterdam, 1 juli 1936
Functiesscenarioschrijver
Bekend vanSoldaat van Oranje, Spetters, Floris, Turks Fruit, Flesh + Blood, Zwartboek,
Periode actief1967 - heden
Werkt samen metPaul Verhoeven


Kroketten met ingebouwde palinghaken

NTS

Nadat hij een tijdje als leraar Frans gewerkt heeft is, gaat Soeteman als vertaler werken bij de drama-afdeling van de NTS. Als bij de toenmalig directeur Carel Enklaar het plan ontstaat voor een jeugdserie gericht op de iets oudere kinderen, krijgt ook Soeteman de kans om een scenarioplan in te dienen. Twee bekende auteurs van kinderboeken, Miep Diekman en Ann Rutgers van der Loeff doen dat ook, maar zij hebben te weinig kennis van het medium televisie, waardoor hun scenario's worden afgekeurd.

Floris

Uiteindelijk wordt de synopsis van Soeteman, met de titel 'Floris en de Fakir' uitgekozen. Een historisch verhaal over een edelman, Floris en een Fakir genaamd Sindala. Paul Verhoeven wordt aangesteld als regisseur. De serie is een ongekend succes, zowel de kijk- als de waarderingscijfers zijn zeer hoog. Het budget werd met ruim 300% overschreden. Verhoeven en Soeteman hebben al plannen voor een tweede serie, maar de omroep, angstig voor nog zo'n budgetoverschrijdend project haakt af. De ideeën van Soeteman voor een tweede scenario werden overigens jaren later gebruikt voor de speelfilm 'Flesh and Blood', ook weer met Rutger Hauer in de hoofdrol.

Verhoeven & Soeteman

Jarenlang blijft er een innige samenwerking bestaan tussen Verhoeven en Soeteman. Het ene scenario na het andere wordt door Verhoeven verfilmd. Wat zien ik!? (1971), Turks Fruit (1973), Keetje Tippel (1975), Soldaat van Oranje (1977), Spetters (1980), De vierde man (1983), Flesh & Blood (1985). Allemaal films als een 'kroket met ingebouwde palinghaken' zoals Soeteman zijn scenario's noemde.

Ander werk

Naast het scenarioschrijven werkt Soeteman als programmamaker bij de NTS en later NOS. Vooral in de beginperiode zijn het kunstprogramma's zoals Scala, Kunstsignalering en Open Oog. In 1977 schrijft hij het scenario voor de serie 58 miljoen Nederlanders. Deze documentairereeks belicht verschillende aspecten van de Nederlandse geschiedenis aan de hand van thema's. Na een documentairereeks over Indonesië, onder titel Ons Indië voor de Indonesiërs die hij samen met Jan Bosdriesz maakt in 1984, blijft de samenwerking met Bosdriesz intact en maken ze in 1989 de documentairereeks Gekleurd verleden, over de geschiedenis van Suriname. In 1992 schrijft Soeteman het scenario voor de serie Recht voor zijn Raab gebaseerd op gebeurtenissen uit de advocatenpraktijk van Max Moszkowicz. Naast zijn scenario's voor Verhoeven schrijft hij ook voor andere regisseurs. Zo maakt hij onder andere het scenario voor de film De aanslag van Fons Rademakers, naar het boek van Harry Mulisch. De film wint in 1986 een Oscar voor beste buitenlandse film.

Wederom Verhoeven

Als Verhoeven terug in Nederland is, gaat de samenwerking gewoon verder. Samen maken ze het scenario voor de film 'Zwartboek', de film is zeer succesvol en in 2008 uitgeroepen tot de beste Nederlandse speelfilm ooit. Maar zoals vaker roept de film ook controverse op. Alex van Warmerdam laat weten:"Zwartboek is een kutfilm van twee vieze oude mannen"(NRC 2006). De apotheose in de carrière van zowel Soeteman als Verhoeven moet een speelfilm over het leven van Jezus worden, een plan dat al lang bestaat en bij uitvoering vast weer 'een kroket met ingebouwde palinghaken' zal zijn en voor de nodige ophef zal zorgen.