Hanneke Groenteman

Uit B&G Wiki
Hanneke Groenteman in 1988

NaamHanneke Groenteman
GeborenAmsterdam, 20 juli 1939
Functies presentator, verslaggever
Bekend vanHoor haar, De stand van zaken, De plantage, Middageditie, Boeken op zondag, B&W, Sterren op het doek
Periode actief1975-heden
Werkt samen metDjoeke Veeninga, Paul Witteman, Marcel van Dam, Berend Boudewijn, Paul Haenen, Paul de Leeuw, Cornald Maas
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoOfficiële site


Hanneke Groenteman is journalist en programmamaakster. Haar hart ligt bij culturele en maatschappijkritische programma’s.

Beginjaren

Tijdens de oorlog moet Hanneke Groenteman, als joods kind, onderduiken. De laatste twee jaar van de oorlog woont ze in Rijnsburg bij een gereformeerd gezin. Na 1945 wordt ze herenigd met haar ouders. Groenteman heeft een acht jaar jongere broer.

Na haar studie Frans wordt Groenteman leerling-journaliste bij Het Parool. Ze hoort hier dat ze bij VARA-radio iemand zoeken voor een programma over vrouwenemancipatie. Vanaf 1975 is ze eindredactrice van het feministische programma Hoor Haar. Gedurende een seizoen wordt elke week als onderdeel van dit programma een door haar en Djoenke Veeringa geschreven hoorspel uitgezonden: Liefde is blind, een satire op een boeketreeksverhaal. Na acht jaar Hoor Haar houdt ze daarmee op en gaat ze bij verschillende informatieve radioprogramma’s werken.

Rel rond de krakersrellen

In april 1980 is Groenteman het middelpunt van een rel. Tijdens de alternatieve radio-uitzending van VARA/Radio Stad maakt ze in de studio aan het Rembrandtplein grapjes als: “het is een mooiere dag om te kraken dan om te kronen” en “u kunt best even uw huis uit om hierheen te komen, ze kraken uw huis heus niet.” Deze toon, gevoegd bij de algehele verontwaardiging bij publiek en pers over de rellen op de kroningsdag en de berichtgeving daarover door VARA en Radio Stad kost de VARA twintigduizend leden. Over haar bijdrage aan deze dag en de gevolgen ervan zou ze later opmerken: “Ik ben enigszins beschadigd, zeer geschrokken en streng teruggewezen naar mijn hokje".

Overstap naar VPRO

In 1993 verruilt ze de VARA voor de VPRO om er televisieprogramma's te gaan maken. Ze werkt dan al mee aan het spraakmakende De schreeuw van De Leeuw van Paul de Leeuw. In 2004 keert ze toch weer terug naar de VARA als een van de presentatoren van het dagelijkse praatprogramma B&W.

De Plantage

Vanaf mei 1995 presenteert ze vanuit studio Plantage in Amsterdam acht seizoenen lang op zondagmiddag het kunst- en cultuurprogramma De Plantage. Op 27 mei 2001 is de laatste uitzending van dit in beperkte kring populaire praatprogramma. Gemiddeld kijken zo’n 240.000 mensen naar de uitzending en dat komt neer op een kijkdichtheid van 1,7 procent. Voor de VPRO geldt dit als een goede score. In het programma legt Groenteman de nadruk niet op de kritisch-journalistieke kant, maar meer op de menselijke kant. Het is een poging om moeilijke onderwerpen zoals kunst toegankelijker te maken voor een groter publiek. Daar waar Groenteman een kritische kanttekening in haar programma wil laten doorklinken, gebeurt dit door de uitgenodigde gasten aan tafel. Na De Plantage presenteert ze samen met Paul Haenen HH zondag. De twee zitten elkaar in de weg en al snel wordt besloten om het programma om beurten te presenteren. Na één seizoen stopt HH zondag.

Sterren op het doek

Van 2007 tot en met 2015 presenteert Groenteman het programma Sterren op het Doek voor de seniorenomroep MAX. Het programma is gebaseerd op de BBC-show Star Portraits. Terwijl drie kunstenaars de gast vereeuwigen, wordt deze door Groenteman geïnterviewd. Wanneer het programma na tien succesvolle seizoenen stopt, toont Groenteman zich licht teleurgesteld. Matthijs van Nieuwkerk verrast Groenteman in de laatste aflevering door van rol te wisselen. Niet Van Nieuwkerk maar Groenteman wordt door de kunstenaars op het doek vereeuwigd. Vanaf 2015 schuift Hanneke Groenteman regelmatig bij Matthijs van Nieuwkerk aan als tafeldame in De wereld draait door.

Andere activiteiten

Hanneke Groenteman is altijd actief gebleven in de schrijvende journalistiek. Vaste opdrachtgevers zijn onder anderen Het Parool en TV-Magazine, waarin ze regelmatig grote interviews schrijft. Verder doet ze allerlei journalistiek werk, zoals het leiden van debatten leiden of het houden van openbare interviews. Ook speelt ze in twee theatervoorstellingen met acteur Marcel Musters.

Trivia

Ze is tien jaar gehuwd geweest met Erik Meerum Terwogt. Ze heeft één zoon, Gijs Groenteman, die ook journalist is.

Prijzen en onderscheidingen

De Bronzen Luis voor De Plantage (1996).

Publicaties

Doorzakken bij Jamin (2003) met illustraties van Peter van Straaten.