Hansje Bunschoten

Uit B&G Wiki
Hansje Bunschoten

NaamHansje Bunschoten
GeborenHilversum, 3 mei 1958
GestorvenAlmere, 1 oktober 2017
Functiespresentator, eindredacteur, regisseur
Bekend vanIk hou van jou, Teevee studio, Vasten!, Taxi, De rijdende rechter, Maskers af
Periode actief1980 - 2017

Hansje Bunschoten in de media
Oeuvre van Hansje Bunschoten

Hansje Bunschoten staat al jong in de schijnwerpers. Als 14-jarige topzwemster is ze actief op de Olympische Spelen van München 1972. Daarna volgt een loopbaan in verschillende functies bij radio en televisie.

Jeugd

Als tiener is Hansje Bunschoten een succesvol zwemster. Op haar veertiende neemt ze deel aan de Olympische Spelen in München. Op haar vijftiende beëindigt ze haar carrière als haar moeder, die ook haar coach is, overlijdt aan kanker. Ze ziet zichzelf niet trainen met een ander dan haar moeder. Na haar middelbare school wordt ze kleuterleidster. Eigenlijk wilde ze naar de Toneelschool.

Tweede sportcarrière

Al snel combineert Bunschoten haar werk als kleuterleidster met een baan als sportverslaggever bij het KRO-programma Goal. Haar radiowerk leidt in 1987 tot haar televisiedebuut, ze wordt co-presentator bij Sport op vrijdag. Sport zal een rode draad in haar carrière blijven, als presentator, verslaggever en commentator. Lange tijd is ze werkzaam bij Studio Sport en het Sportjournaal.

Human interest

Vanaf de jaren 90 gaat Bunschoten ook andere dan sportprogramma's maken, zowel op radio als televisie. Voor Damokles maakt ze radiodocumentaires over uiteenlopende onderwerpen en voor televisie Ik hou van jou. In een interview met 'de Volkskrant' noemt ze dit haar lievelingsprogramma. Ze interviewt hierin doodgewone mensen over de vraag 'Wat betekent liefde voor jou?'. Het levert openhartige gesprekken op, naar eigen zeggen omdat ze oprecht nieuwsgierig is en ook bereid is iets over zichzelf te vertellen. De serie keert in 2001 terug als De liefde. De interesse voor de bijzondere verhalen van gewone mensen komt ook van pas als regisseur en eindredacteur van Taxi en De rijdende rechter of als interviewer in Het gevoel van de Vierdaagse. Naast deze series maakt ze Lieverdjes, een programmareeks waarvoor ze getalenteerde jongeren interviewt, een onderwerp waar zij als voormalig topzwemster alles van af weet.

Ziekte

In 2016 is Hansje Bunschoten een van de geïnterviewden in het programma Kijken in de ziel - Op de drempel waarin Coen Verbraak personen interviewt die ongeneeslijk ziek zijn. Er verschijnt dat jaar ook het tweeluik Maskers af waarin Bunschoten respectievelijk Mart Smeets en Eva Jinek interviewt. Ze stelt de gasten confronterende vragen want ze heeft zoals ze het zelf noemt 'geen tijd meer voor bullshit'. Niet iedereen kan haar manier van ondervragen waarderen. Tv-recensent Han Lips van het 'Parool' typeert de uitzending met Mart Smeets als 'Tenenkrommende televisie', veroorzaakt zowel door de vraagstelling van de gastvrouw als de antwoorden van de gast.