Harmen Roeland

Uit B&G Wiki
Harmen Roeland (1978)

NaamHarmen Roeland
GeborenMaarssen, 11 juni 1952
Functiesverslaggever, eindredacteur, presentator
Bekend vanNOS Journaal, REM
Periode actief1976-2004
Werkt samen metWibo van de Linde

Harmen Roeland in de media
Oeuvre van Harmen Roeland

Harmen Roeland werkt 28 jaar als verslaggever bij het NOS Journaal. Hij komt er terecht als hoodredacteur Ed van Westerloo jonge journalisten aan het Journaal wil binden. De twintiger Roeland gaat al snel economische onderwerpen verslaan, omdat het met die economie op dat moment slecht gaat.

Hij gaat het liefst het land in. Zijn doel is het ‘Randstagerichte’ uit het Journaal te krijgen. Wanneer Roeland voor het eerst in Friesland komt voor een reportage, wordt hij gegrepen door de provincie. Zijn bijnaam bij het Journaal is dan ook ‘onderkoning van Friesland’. Hij blijft echter in Amsterdam wonen, omdat zijn vriend het noorden maar niks vindt.

In 1999 wordt Roeland eindredacteur van de Journaals in de ochtend. Dit doet hij uit ergernis over de manier waarop het nieuws tot dan toe wordt gebracht. De bulletins ’s ochtends worden veelal gevuld met nieuws van de vorige avond. Nieuw nieuws en meer eigen reportages is wat Roeland verandert aan de ochtend-Journaals. Roeland kan het echter slecht vinden met hoofdredacteur Hans Laroes en voelt zich niet meer op zijn plek bij zijn werkgever. In 2003 neemt hij dan ook afscheid van het Journaal.

In 2004 komt Roeland terug op de buis. Samen met Wibo van der Linde maakt hij het TROS-programma REM. In datzelfde jaar wordt Roeland door een bedelaar het Amsterdamse IJ ingeduwd. Wanneer hij aangifte dreigt te doen, steekt de man met de achterkant van een zaklamp in zijn oog. Roeland raakt door dit voorval blind aan zijn linkeroog. De dader wordt veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Tegenwoordig heeft Roeland een bedrijf dat zich bezighoudt met communicatiestrategie en marketing.