Henk Westbroek

Uit B&G Wiki
Henk Westbroek

NaamHendrik Otto Westbroek
GeborenUtrecht, 27 februari 1952
Functies diskjockey, presentator, zanger, politicus
Bekend vanDenk aan Henk, Wat is waar?, Kinderen voor kinderen
Periode actief1981-heden
Werkt samen metRené Meister
Externe infoOfficiële site

Henk Westbroek in de media
Oeuvre Henk Westbroek

Henk Westbroek is een ware duizendpoot. Hij is muzikant, tekstschrijver, dj, presentator op radio en televisie, politicus en ondernemer. Welke rol hij op een bepaald moment ook vervult, hij is niet bang om stelling in te nemen. Zijn cynisme en droge humor zijn daarbij karakteristiek. Om nog maar te zwijgen over zijn herkenbare stem.

Na zijn middelbare schooltijd studeert Henk sociologie aan de HBS. Hierna werkt hij als socioloog bij het Nederlands instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek. In zijn vrije tijd treedt hij op als zanger van de Nederlandstalige band Het Goede Doel. Ook als deze groep, bestaande uit o.a. Henk Temming en Sander van Herk succesvol is, besluit hij enkele dagen te blijven werken.

In 1981 treedt Het Goede Doel op in Popkrant, het VARA popmagazine gepresenteerd door Willem van Beusekom. Dit succesvolle optreden is voor de VARA aanleiding om Henk als diskjockey in te schakelen bij de radioprogrammering. Zo presenteert hij onder andere Jackpot.

In 1988 maakt hij zijn debuut als TV-presentator met het NOT programma Typisch iets voor jou!. Meerdere programma's bij verschillende omroepen als de KRO en VARA volgen. Ook werkt Henk ruim veertien jaar met veel plezier mee aan het succesvolle Kinderen voor kinderen. Aanvankelijk als tekstschrijver, later ook als medeverantwoordelijke voor de plaatopname. Voor speciale gelegenheden verzorgt hij bovendien de presentatie. Op de radio heeft Henk inmiddels succes met zijn programma Denk aan Henk dat vanaf 1991 dagelijks te beluisteren is.

Henk heeft echter meer ambities. In mei 1998 treedt hij op als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Tot verbazing van velen behaalt Leefbaar Utrecht negen zetels. De nieuwe partij wordt gek genoeg niet betrokken bij de samenstelling van het college van wethouders. Een jaar later richt Henk, samen met VARA-collega en ex-PvdA-politicus Jan Nagel, een landelijke variant van zijn partij op. Leefbaar Nederland hoopt bij de eerstvolgende tweede kamerverkiezingen minimaal 10 zetels te halen. Met de lokale partij gaat het inmiddels goed; in november 2000 behaalt Leefbaar Utrecht een grote overwinning en wordt toegelaten tot B & W van Utrecht.

In het voorjaar van 2002 krijgt Henk enige tijd betaald verlof aangeboden door de VARA. Dit naar aanleiding van ‘politieke’ uitlatingen die hij maakt in zijn radioprogramma. Zelfs VARA-voorzitter Vera Keur mengt zich in de discussie. Het resultaat: de VARA stelt hem tot na de verkiezingen van 15 mei 2002 op non-actief. Dit betekent het einde van bijna 12 jaar Denk aan Henk, want uiteindelijk wordt (in goed overleg tussen beide partijen) het contract van Henk niet verlengd.

De moord op Fortuyn op het Media Park in Hilversum in mei 2002 door een milieu-activist en het negatieve resultaat van Leefbaar Nederland in de kamerverkiezingen doen hem besluiten om zijn functiebij de partij Leefbaar Utrecht neer te leggen. Het veranderde politieke klimaat (dreigbrieven, waarvan sommige met kogels) doen de rest. Henk besluit om zich voortaan alleen nog maar met muziek bezig te houden.

Henk tekent vervolgens een contract bij RTV Utrecht. Voor deze regionale zender presenteert hij een wekelijkse radioshow. In 2004 stapt hij over naar Yorin FM. SBS broadcasting, dat Yorin FM later opkoopt van de RTL group, voelt in 2006 weinig voor een verlenging van Henk's contract. Henk stapt daarom over naar KXradio.

In 2007 begint Henk met het schrijven van een column voor De Pers. Hij is hiervoor gestopt met het geven van kritiek op de islam, omdat naast hijzelf ook zijn dochter wordt bedreigd. In dat jaar komt hij verder terug op zijn voornemen om de politiek de rug toe te keren. Voor het niet-bindende burgemeestersreferendum voor de gemeente Utrecht op 10 oktober 2007 stelt hij zich beschikbaar. Het referendum levert uiteindelijk niets op.

Publicaties

De hemel is van ons (2003).

Discografie

Voorjaar (1992).

"Waar ze loopt te wandelen" (1992).

"Zou er iets tegen te doen zijn" (1992).

Vrij (1994).

"Stukken liever/ Iedereen" (1994).

Westbroek (1998).

"Loods me door de storm"(1998).

"Zelfs je naam is mooi" (1998).

De Hemel (1999).

"De laatste en de eerste", samen met Nance (1999).

Evenbeeld (2002).