Willem van Beusekom

Uit B&G Wiki
Willem van Beusekom

NaamWillem Jacobus Marius van Beusekom
GeborenWeesp, 4 mei 1947
GestorvenAmsterdam, 21 mei 2006
Functies omroepbestuurder, diskjockey, documentairemaker, presentator
Bekend vanMet het oog op morgen, Eurovisie Songfestival, Popkrant
Periode actief1968-2005
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoBiografie op officiële site

Willem van Beusekom in de media
Oeuvre Willem van Beusekom

Willem van Beusekom heeft een veelzijdige loopbaan waarin hij zowel programmamaker als bestuurder is geweest. Zijn populariteit dankt Van Beusekom aan zijn stemgeluid en kennis van zaken. Hij is vooral bekend vanwege zijn commentaar bij Eurovisie Songfestivals.

Jeugd

Hij volgt zijn schoolopleiding in Weesp (lagere school) en in Hilversum, Alkmaar en Zeist (middelbare school/eindexamen HBS). Van jongs af aan is hij al geïnteresseerd in televisie en radio. Met de bandrecorder van zijn ouders maakt hij complete programma's en vervaardigt ook zijn eigen programmaboekjes en muziekbladen. Aanvankelijk wil hij diplomaat worden en gaat in 1966 politieke en sociale wetenschappen in Amsterdam studeren. Maar hij maakt zijn studie niet af.

Omroeploopbaan

Van Beusekom maakt zijn mediadebuut in 1968 als onafhankelijk panellid in het tv-programma Disco-Duel (KRO). Dit programma wordt gepresenteerd door Herman Stok en is min of meer de opvolger van Top of flop.

Co de Kloet vraagt hem productiewerk voor de VARA te gaan doen. Na enkele jaren als freelancer gewerkt te hebben, komt hij in 1974 als programmamaker in vaste dienst. Van Beusekom maakt en presenteert (muziek-)programma's, zoals Popreconstructie. Geen programma volgens de gebruikelijke goud-van-oud formule, maar gefocust op slechts één artiest, groep of stroming, geplaatst in de context van de maatschappelijke ontwikkelingen in hun tijd. Volgens Van Beusekom is hij geen prototype van de diskjockey, maar meer iemand die de muziek verbindt met informatie over muziek. Hij is ook presentator van de LP Top 20, Help, een nachtprogramma voor verpleegkundigen, de Popkrant en De elpee tuin. Daarnaast maakt Van Beusekom ook schoolradio, is hij eindredacteur van het op ouderen gerichte programma Een middagje stoomradio, verricht hij journalistiek werk voor actualiteitenprogramma’s, waaronder In de Rooie Cirkel, en maakt hij samen met Gabri de Wagt documentaires.

In 1978 wordt Van Beusekom groepsleider van de afdeling Populaire Muziek bij de VARA. In deze periode ontwikkelt hij het project “Wie in het Nederlands wil zingen”. Nieuwe Nederlandse groepen krijgen de kans op een eerste opname in de Popkrant, jonge cabarettalenten debuteren en de geschiedenis van de Nederlandse muziek wordt vastgelegd in de onder andere met de Reissmicrofoon bekroonde serie Door de nacht klinkt een lied.

Van programmamaker wordt Van Beusekom meer en meer manager. Sinds 1983 is hij directeur van de VARA-radiosectie, aanvankelijk als ad interim. Vanaf 1989 is hij directeur NOS-radio als opvolger van de vertrekkende Rob Eijgenhuijsen. Als voorstander van een strakkere organisatie van de radio per zender geeft hij begin jaren negentig leiding aan de eerste generatie radiocoördinatoren. Bij de splitsing van de NOS in 1994 wordt Van Beusekom gevraagd de NPS vorm te geven. Bij haar oprichting krijgt de NPS specifieke taken op het gebied van cultuur, minderheden, jeugd en informatie toebedeeld. Vanaf 1 januari 1995 is Van Beusekom algemeen directeur TV, Radio en Nieuwe Media van de NPS. Hij is een groot voorstander van de organisatie per net en zorgt ervoor dat Nederland 3 samen met de partners (VARA, VPRO en RVU) een eigen cultureel-progressief gezicht krijgt.

Eurovisie Songfestival

Van Beusekom heeft een opvallende band met het Eurovisie Songfestival. In de wandelgangen wordt hij Mister Songfestival genoemd. Hij is een grote fan en beschikt over een enorme feitenkennis. Bovendien heeft hij privé alle nummers verzameld die ooit op dit jaarlijks terugkerend festival zijn gezongen en op single zijn uitgebracht. Aanvankelijk voor de radio en vanaf 1987 voor de televisie verzorgt hij zijn deskundig commentaar. Hij verzorgt zeventien keer het commentaar tussen 1987 en 2005. Een enkele keer fungeert de NPS-directeur tevens als chef d’équipe van de Nederlandse delegatie. Van Beusekom is ook actief achter de schermen van het Nationaal Songfestival. Als juryvoorzitter ziet hij er op toe, dat de selectie van de deelnemers aan de voorrondes eerlijk verloopt. Zelf stemt hij niet mee.

Televisieoptreden

Enige tijd is Van Beusekom ook zelf als uitvoerder bij televisieprogramma’s betrokken. Zo presenteert hij de registratie van live concerten in Popkaravaan. Het meest herkenbaar is Van Beusekom in zijn jack met het geborduurd logo op de achterzijde van de Popkrant. Zijn presentatie speelt zich altijd af in een telefooncel. Ook is hij als presentator te zien in het Lochems “Dauwtrappers Festival”, traditioneel op Hemelvaartsdag. Daarnaast is hij als redacteur verbonden aan een aantal cultuurprogramma’s op televisie.

Besturen

Van Beusekom is bestuurlijk actief geweest. Hij maakt onder andere deel uit van het Bestuur van Muziekcentrum Vredenburg (1982-1990), van het Bestuur en de Raad van Toezicht van de Hoge School voor de Kunsten in Amsterdam (1991-2002) en van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties (1995-2003). Van 1993 tot 2002 is hij voorzitter van het Omroepmuseum en sinds het museum volledig onderdeel is van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid maakt hij deel uit van de Raad van Toezicht, tot 2005. Van Beusekom is begin jaren tachtig medeoprichter van “De Grote Prijs van Nederland”, het circuit voor beginnende popgroepen en voorzitter van het bestuur tot 1993. In dat jaar wordt hij voorzitter van de Stichting Conamus, die zich inzet voor de promotie van Nederlandse muziek in binnen- en buitenland. Vanuit die functie is hij ook voorzitter van de jury van de Gouden Harpen, de belangrijkste muziekprijs in de lichte muzieksector. Tevens is hij sinds 1998 voorzitter van de Vrienden van het Metropole Orkest en vanaf 2001 voorzitter van de jury van de Gouden Beelden, de Nederlandse Academy Awards voor televisieprogramma’s.