Hetty Blok

Uit B&G Wiki
Hetty Blok als zuster Klivia

NaamHenriëtte Adriana Blok
GeborenArnhem, 6 januari 1920
GestorvenAmsterdam, 7 november 2012
Functies cabaretier, zanger, acteur, presentator
Bekend vanDe toverspiegel, De Familie Doorsnee, Ja zuster, nee zuster
Periode actief1951-2004
Werkt samen metAnnie M.G. Schmidt, Harry Bannink, Wim Ibo, Wim Sonneveld, Conny Stuart, Wim T. Schippers
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoMuziekencyclopedie.nl

Hetty Blok in de media
Oeuvre Hetty Blok

Hetty Blok is actrice en zangeres, bij het publiek het meest bekend vanwege haar rol als Zuster Klivia in Ja zuster, nee zuster.

Hetty Blok heeft in haar rijke toneelleven honderden rollen vertolkt, niet aan het ‘grote toneel’ met de klassieke drama’s en evenmin in avantgarde stukken. Ze is op haar best in het cabaret, volkstoneel en in komische rollen. Met haar aparte en direct herkenbare zangstem is ze haar leven lang inzetbaar in stukken waarin zowel geacteerd als gezongen moet worden. Ze schuwt nimmer het experiment, getuige de rollen die ze speelt in producties van Wim T. Schippers, Het Simplisties Verbond en De stem van KRO/RKK. Met haar enorme ervaring en staat van dienst is ze een voortreffelijk lerares voor aankomend talent, dat ze met veel liefde en geduld weet op te leiden.


Jeugd en opleiding

Op zestienjarige leeftijd verhuist het gezin Blok naar Utrecht en Hetty doorloopt daar de HBS-A. Ze ziet als tienjarig kind in Carré de Fratelli’s, een wereldberoemde clownsfamilie, en denkt: ‘Dat wil ik later ook…’. Van haar ouders mag ze niet naar de toneelschool en het wordt Instituut Schoevers waar ze een jaar zit: leren typen en steno in Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Blok wil toch het toneel op en neemt lessen van de Duits-joodse cabaretière Alice Dorèl. Ze volgt een kleinkunstcursus bij de radio en maakt haar debuut in 1943 bij de Jeugdsymphonie. In 1945 wordt ze tolk bij de Canadezen. Dan volgen verschillende cabaretgezelschappen.


Actrice en presentatrice

Blok is betrokken bij de eerste televisieuitzending in 1951 in De Toverspiegel. Ze doet mee aan de populaire radioserie De familie Doorsnee in de jaren vijftig. Ze werkt voor een keur aan cabaretgezelschappen, zoals van Wim Ibo en Wim Sonneveld. Ze presenteert diverse radioprogramma's, zoals Musonette en is te zien in televisiedrama's.

Later is veelal te gast in programma's, zoals in Villa Felderhof in 1997 of in B&W in 2002 naar aanleiding van de speelfilm Ja zuster, nee zuster. In deze film speelt ze zelf een kleine rol als vrouw op een bankje. Haar naam zal altijd onlosmakelijk verbonden blijven met Annie M.G. Schmidt.


Blijven optreden

Op 24 mei 2008 heeft ze nog opgetreden in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam ter afsluiting van de Annie M.G. Schmidt week. Op 18 februari 2010 opent Hetty Blok de tentoonstelling InScène bij Beeld en Geluid. Ter ere van het 85-jarig bestaan van de VARA (2010) zingt ze liedjes, bekend van Ja zuster, nee zuster, in Pauls Kadoshow.

Op 7 november 2012 is Hetty Blok overleden.

Discografie

  • Ja zuster, nee zuster (1966).
  • Zingliedjes, zegliedjes, o zo ver weg liedjes (1970).
  • Luilekkerland (1970).
  • De drie mandarijnen (1970).
  • Moeder Medea (1970)
  • Het groene aapje (1981) Sprookjes bewerkt en verteld door Hetty Blok met illustraties van Hans Kanters.

Boeken

  • Sprookjesversierboek (1986) Thieme Zutphen.