De toverspiegel

Uit B&G Wiki
Periode1951
Beschikbaar in archiefNiet beschikbaar
GenreDrama
Decennia1950-1959
Lengte45'00"
Mediumtelevisie
GalleryGallery
TriviaTrivia

Toverspiegel klein.PNG

Beschrijving

De toverspiegel is het eerste televisiespel dat op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden op 2 oktober 1951. Het thema is het nieuwe medium televisie. 'Wie zal de waarde peilen van dit, Uw instrument dat over duizend mijlen de wereld tot u brengt'. is een van de vragen die gesteld wordt.

Het verhaal bestaat uit drie delen, heden, verleden en toekomst. De tovenaar Video houdt de mens een spiegel voor, namelijk de televisiecamera. Door de zoeker van de camera wordt een blik op verleden en toekomst geworpen, waarna de tovenaar en een kind door deur van de televisiestudio stappen en de woorden 'Heden Geopend' verschijnen.

Van de uitzending is alleen een aantal foto's bewaard gebleven.

Cast

De tovenaar Video - Albert van Dalsum

Jongen - Louis Bouwmeester Jr.

vrouw jaar 2600 - Hetty Blok

vrouw jaar 1600 - Ank van der Moer

Reder - Johan de Meester

Telegieter - Ad Hooykaas

Makers

Regie Willy van Hemert, Erik Klaas de Vries

Scenario Willy van Hemert, Peter Koen, Evert Werkman

Camera Dick de Vilder, Timo de Wit, Frans Marks

Technicus Wil van Vlerken

Decor Peter Zwart

Muziek Coby Lankester

Achtergrondinformatie

De acteurs in de het live televisiespel zijn bekend uit het theater. De opnamen vinden plaats in Studio Irene. Direct na de uitzending is er commotie als twee functionarissen van de arbeidsinspectie een proces verbaal op willen maken wegens kinderarbeid. Ze hebben de elfjarige Louis Bouwmeester Jr., achterkleinzoon van de bekende toneelspeler Louis Bouwmeester, zien spelen. De euforie en drukte in de studio is na de uitzending zo groot, dat de ambtenaren onverrichterzake huiswaarts keren. (Bron: Sonja de Leeuw in Omroep in Nederland (1993))