Hoepla

Uit B&G Wiki
Periode1967
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreJongerenprogramma,
Satire
Decennia1960-1969
MediumTelevisie
GalleryGallery
TriviaTrivia
Externe infoHoepla op Andere Tijden

Hoepla.jpg Phil Bloom


Beschrijving

Rebels jongerenprogramma dat veel stof doet opwaaien doordat het taboes in de samenleving doorbreekt. Hoepla brengt de 'underground' cultuur in beeld, maar hier is Nederland in 1967 nog niet klaar voor. Openlijke naaktheid en dronken militairen zorgen ervoor dat vele kijkers en diverse leden van de Tweede Kamer schande spreken van het programma. Slechts drie afleveringen worden uitgezonden. Hoewel Hoepla de VPRO een vernieuwend imago bezorgt, besluit de omroepleiding na veel negatief commentaar en het daarmee gepaard gaande ledenverlies het programma van de buis te halen.

Hoepla zal altijd in één adem genoemd blijven worden met de blote borsten van fotomodel Phil Bloom.

Makers

Interviewer Hans Verhagen, Trino Flothuis

Redactie Wim van der Linden, Wim T. Schippers

Onbekende functie Gied Jaspars

VPRO

Achtergrond

"De VPRO wilde een TV-versie van het VARA radioprogramma Uitlaat. Uitlaat-regisseur Wim de Bie werd gevraagd, maar uiteindelijk was het Haagse Post redacteur Hans Verhagen die met een aantal collega's een programma verzon waarin kunst en kitsch elkaar ironisch omhelsden", zo schrijft Arno Kantelberg in Met het bord op schoot (2001).

In de eerste aflevering op 28 juli 1967 zitten zo interviews met Pete Townsend en Eric Clapton, maar ook met VVD-voorman Geertsema over streepjespakken, voorafgegeaan door het geluid van een WC die wordt doorgetrokken. Het bevat een pleidooi voor legalisering van drugs, gedichten een mode-item en er loopt een bijna bloot meisje door de studio. De VPRO verliest 67 leden. De kranten noemen het een "een aanwinst" ,"een gek uur", "een oase". In de tweede aflevering leest Phil Bloom naakt de Trouw. Foto's van het gebeuren halen de dagbladen, en Trouw is boos, en ook FIAT wiens advertentie tijdens dit alles op de achterpagina van de krant is te lezen. Phil Bloom neemt voor de filmcamera in Den Haag achter het Vrije Volk plaats en leest voor: "de VPRO zet schaar in naakt van Phil". En dan net boven haar blote borstjes het adres van de VPRO. Internationale publiciteit. "Vragen in de tweede kamer. Nederland op zijn kop", schrijft Bert van der Veer in Is er nog iets leuks vanavond (2007). De totale duur van het optreden van Phil Bloom in de verschillende afleveringen heeft waarschijnlijk minder dan vijf minuten geduurd.

Hoepla is het eerste televisiepodium waarop de Nederlandse jaren-zestigjeugd zich kan uiten. Er worden maar drie uitzendingen gemaakt, de geplande vierde aflevering gaat niet door. "Zo veel trammelant om welgeteld 158 Hoepla-minuten lijkt onvoorstelbaar" schrijft Hans Verhagen in het boekje De gekke wereld van Hoepla. Maar de echo zou nog jarenlang doorklinken, onder meer in het leven van Phil Bloom, die de mythevorming ontvlucht richting New York, waar ze beeldende kunst gaat studeren. Later zou ze weer terugkeren naar Nederland, als schilderes en docente.

Over Hoepla is door Jolien van Dalenberg (UU) een scriptie geschreven De Naakte waarheid van Hoepla.