Ilona Hofstra

Uit B&G Wiki
Ilona Hofstra

NaamIlona Hofstra
GeborenAmsterdam, 29 augustus 1947
FunctiesOmroeper, journalist, presentator
Bekend vanIKON, Één voor Afrika, Nieuwslijn, Kenmerk
Periode actief1977 - heden

Ilona Hofstra in de media
Oeuvre Ilona Hofstra

Ilona Hofstra wordt geboren in Amsterdam. Na de middelbare school gaat ze de pedagogische academie volgen. Daar heeft ze het erg naar haar zin met een cabaretgroep waar ze deel van uitmaakt. Met deze groep wint ze een wedstrijd. Ze wordt gevraagd voor de presentatie van het VPRO radioprogramma Hee van de broers Nico en Jan Haasbroek . In 1966 en 1967 wordt ze een van de vaste presentatoren van het tv-jongerenmagazine Vjoew (AVRO). Na deze werkzaamheden bij verschillende omroepen maakt ze de pedagogische academie af en staat ze een aantal jaren voor de klas.

Nadat ze een tijdje thuis is gebleven om voor haar jonge kind te zorgen, besluit ze het onderwijs niet meer in te gaan. Terugdenkend aan haar periode bij de omroep stapt ze in 1974 bij Veronica binnen en vraagt ze zonder een afspraak te hebben naar Rob Out. Hij ontvangt haar en ze kan terecht bij een radioprogramma genaamd 3600 seconden Veronica. Bij dit actualiteitenprogramma neemt ze de presentatie op zich en mag ze reportages maken. Na dit programma zullen er nog vele volgen.

In 1976 geeft Hofstra's moeder haar op voor een Teletalent verkiezing die is opgezet door Televizier, V&D en een schoonheidsmerk. Hofstra wint dit en wordt bekroond tot Teletalent van 1976. Ze wint een omroepbeurt bij de NOS en via deze eenmalige aankondiging wordt ze omroepster bij de AVRO. Bij die omroep krijgt ze niet de kans om naast het aankondigen van programma’s ander radio- of televisiewerk te doen. Veronica biedt haar deze kans wel. Door het experimentele karakter van de relatief nieuwe omroep krijgt ze daar veel mogelijkheden. Ze besluit met omroepen te stoppen en zich volledig op haar werk bij Veronica te storten.

Ze wordt presentator en verslaggever voor Veronica Nieuwsradio en gaat het televisieprogramma Info presenteren en hiervoor reportages maken. Daarna bedenkt ze het programma Heelmeesters waar ze naast de presentatie ook de samenstelling voor verzorgt. Met dit programma wil ze een tegenhanger van Vinger aan de pols op de buis brengen waarin de kant van consument wordt belicht. Er volgen vele programma’s die ze presenteert en waarvoor ze de redactie en verslaggeving doet zoals Konsumentenlijn, Fitrace of de presentatie, zoals van Één voor Afrika. Nieuwslijn en 2 Vandaag zijn de laatste programma’s van Veronica waaraan Hofstra haar naam verbindt. Hier laat ze het presenteren voor wat het is en wordt verslaggeving haar hoofdtaak.

In 1994 stapt ze over naar de IKON waar ze de verslaggeving en presentatie van Kenmerk verzorgt. Tien jaar lang is ze verantwoordelijk voor het bedenken van onderwerpen en het maken van reportages. Aan verschillende reportages denkt ze met bijzondere gevoelens terug. Zoals Beschermer of cipier?, waarin een pedagoog contact maakt met een psychiatrische jonge patient waarbij dat haast onmogelijk is of een reportage over Johan Wesemann, een intelligente man die doof is en namens alle gehandicaptenorganisaties in het Europees Parlement zit. Ook brengt het werk haar naar Zuid Afrika na de apartheid en India en het microkrediet.

In 2004 maakt de IKON een reorganisatie door die tot gevolg heeft dat er steeds minder werk is voor verslaggevers. Hofstra houdt zich dan een tijd bezig met Nieuwe Media. Met de 39f-omroepen probeert ze een webportal op te zetten die een interreligieuze dialoog tussen verschillende omroepen bevordert. In goed overleg heeft ze er uiteindelijk afscheid genomen. Hofstra blijft verbonden aan de stichting Wilde Ganzen, die zendtijd heeft bij de IKON en verzorgt de tv-spots. Daarnaast wordt ze regelmatig door bedrijven gevraagd als dagvoorzitter en discussieleider en begeleidt ze mensen in het vertrouwd raken met verschillende media.

De interesse die Hofstra heeft voor ontwikkelingssamenwerking, gezondheidszorg en duurzaam ondernemen zijn in haar omroepperiode ontstaan. Deze zijn terug te vinden in de programma’s die ze gepresenteerd heeft en items waaraan ze heeft gewerkt. Daarnaast heeft ze bijna tien jaar in het bestuur gezeten van Max Havelaar, zit ze in de adviesraad van WorldGranny en maakt ze deel uit van verschillende netwerken, die zich inzetten voor een eerlijke verdeling van producten en diensten, die de planeet de mens levert, zoals het Social Venture Network. Ilona hoopt dat ze met haar inzet en professionele vaardigheden bijdraagt aan een wereld die voor mensen leefbaar blijft.