Konsumentenlijn

Uit B&G Wiki
Periode1989-1991
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreconsumentenprogramma
Decennia1980-1989 1990-1999
Lengte25' per aflevering
Mediumtelevisie

Konsumentenlijn (1989-1991) titel.jpg Konsumentenlijn (1989-1991).jpg

Beschrijving

In dit maandelijkse programma staat de zelfstandige consument centraal. Er wordt informatie geleverd over producten en diensten en er wordt ingegaan op de rechten van de consument. Twee presentatoren leiden het programma. Zij worden aangevuld door videoreportages.

Elke aflevering geeft informatie over voeding. Daarnaast wordt er een vast onderdeel gewijd aan het testen en vergelijken van tweedehandse auto’s. Ook worden in elke uitzending klachten van consumenten behandeld. Deskundigen schuiven in de studio aan tafel voor advies en verklaren de oorzaak van de problemen.

Niet alleen het informeren van de consument is een belangrijk aspect van het programma, maar ook interactie met de kijkers wordt nagestreefd. Kijkers hebben elke aflevering de mogelijkheid telefonisch hun oordeel te geven over een consumentenzaak en kunnen na elke aflevering een informatiemap bestellen.

De consumentenbond werkt samen met dit programma.

Makers

Presentatie Ilona Hofstra, Hans Emans

Redactie Antoinette Uiterdijk, Ilona Hofstra

Regie Lyliane Kuit

Regie assistentie Jose van der spek

Productie Geoffrey de Haan, Lyliane Kuit

Eindredactie Hans Emans

Veronica

i.s.m de stichting Comac

Achtergrondinformatie

In de jaren 80 zijn er meerdere consumentenprogramma’s op televisie te zien. Bekend is het programma Konsumentenman van Frits Bom, dat vanaf 1983 uitgezonden is. Wanneer dit van de buis verdwijnt verschijnt in 1989 al snel het programma Kassa!. Kassa! heeft meerdere overeenkomsten met Konsumentenlijn, producten worden eveneens aan een test onderworpen en is er de zogenaamde ‘Bellijn’ waar consumenten hun klachten kwijt kunnen. Ook komen er experts aan het woord die ingaan op de zaken van de gedupeerden. Toch heeft Kassa! meer succes dan Konsumentenlijn, het is al twintig jaar te zien op de nederlandse televisie.