Jaap Binnerts

Uit B&G Wiki
Jaap Binnerts in 1979

NaamJaap Binnerts
GeborenDen Haag, 22 april 1937
GestorvenHilversum, 19 april 2004
FunctiesDecorontwerper
Bekend vanTwien, De Stratemakeropzeeshow, Mata Hari, De bezetting (1989), Vreemde praktijken, De kleine waarheid
Periode actief1966 - 1991
Werkt samen metJan Keja, Hub Berkers, Adine van den Bosch, Frans Boelen, Hub Berkers
Triviain 1964 getrouwd met actrice Pleuni Touw en in 1974 met regisseur Anneke Hoog Antink


Oeuvre van Jaap Binnerts

Jaap Binnerts volgt na de HBS twee jaar lessen aan de Haagse kunstacademie, zit een jaar op de Toneelschool en studeert nog twee jaar scenografie aan de Academie in Dusseldorf, waar hij les krijgt van onder andere Joseph Beuys en lessen volgt in scenografie. In de jaren zestig werkt hij als vrij kunstenaar, hij exposeert met schilderijen en poppen.

Op 1 april 1966 treedt hij in dienst van de Afdeling Decorontwerp van de NTS. Omdat er in Nederland dan nog geen opleiding scenografie bestaat, is hij de eerste gediplomeerde ontwerper op de afdeling. Zijn voorkeur gaat uit naar theaterbewerkingen en dramaproducties, daar kan hij zich door zijn acteeropleiding goed in inleven. Hij figureert een paar keer in de producties waarvoor hij decors ontwerpt, maar dat vind hij eigenlijk vreselijk.

Binnerts werkt vaak samen met regisseurs Frans Boelen en Jan Keja. Hij heeft veel samengewerkt met Hub Berkers en later assisteerde Adine van den Bosch hem regelmatig bij grotere producties en series. Op 1 september 1991 verlaat hij de afdeling.

Het archief van Binnerts is via zijn weduwe Anneke Hoog Antink in 2014 overgegaan naar Beeld en Geluid. Het archief van Binnerst bevat decortekeningen en enkele maquettes en props. Via de galleries in de rechter kolom in de Oeuvrelijst is het beeldmateriaal uit zijn archief te zien.