Hub Berkers

Uit B&G Wiki

Hub Berkers is decorontwerper voor NOS, NOB Televisie en Dutchview. Spelshows zijn zijn speciliteit, hij heeft decors gemaakt voor onder meer: Sterrenshow, De Willem Ruis Lotto Show, Telebingo met Mies Bouwman, PaPaul, Ter land, ter zee en in de lucht, Vijf tegen vijf, All you need is love.

Ontwerpassistent

Berkers wordt na zijn studie binnenhuisarchitectuur op 10 augustus 1971 aangenomen op de Afdeling Decorontwerp als ontwerpassistent. Met decorontwerper Jaap Binnerts ontstaat een goede samenwerking. In 1977 maakt Berkers promotie binnen de afdeling, hij wordt decorontwerper. Desondanks kiest hij ervoor om Binnerts te assisteren bij de giga-productie Lessen in liefde (Decamerone), een historische dramaserie met veel grote sets op lokatie waarin Berkers ook als figurant optreedt (zie Gallery: Lessen in liefde)

Het programma Telebingo betekent een doorbraak voor Berkers. Hij krijgt het programma toegewezen als het nog een kleine spelshow lijkt. Maar dan wordt duidelijk dat Mies Bouwman gaat presenteren en dat ze elke aflevering een auto onder het publiek zal verloten. Het blijkt een grote hit te worden. Qua decor en organisatie is het een grote klus, want elke week bedenkt men nieuwe spelletjes en elke week komt het programma van een andere lokatie. Het geeft Berkers de kans om te laten zien wat hij in huis heeft.

Sterrenshow

foto van de maquette van de Sterrenshow-tent met decor

Daarna volgen De Willem Ruis Lotto Show en de Sterrenshow bij de VARA. Berkers zoekt een geschikte tent uit, ontwerpt een basisdecor en regelt veel praktische zaken. Waar komt de tent te staan, waar parkeren alle medewerkers en is er genoeg ruimte voor de wagens met kostuums en visagie? Berkers is voor het programma 13 weken van huis.

De opname-weken voor de Sterrenshow verlopen als volgt: Na de live-uitzending op zaterdagvond begint de afbouw direct zodat de tent al op maandag opgebouwd en wel op de volgende lokatie staat. Want op dinsdag wordt het licht erin gehangen en op woensdag bouwt men het decor, zodat er op donderdag, vrijdag en zaterdag gerepeteerd kan worden.

In het decor is een grote 'vidiwall', een wand voor bewegend beeld opgebouwd uit losse televisieschermen. Een andere noviteit is het gebruik van Varilights, bewegende lichtspots. De Amerikaanse leverancier stuurt een eigen technicus mee en niemand mag het zien als hij een reparatie uitvoert, zo bang zijn ze dat hun uitvinding gekopieerd wordt. Deze nieuwe technieken vereisen wel een constante aangename temperatuur in de tent. Omdat de winter van 1984 extreem koud is (er is deze winter ook een Elfstedentocht), is dat een aanzienlijke kostenpost op de begroting.

Bijzonder aan de shows met Willem Ruis is de intensiviteit van de samenwerking. Berkers zit als decorontwerper bij de wekelijkse productiebesprekingen waar de aankomende uitzending besproken wordt en dat is redelijk ongebruikelijk. Ruis heeft dan al een schematisch opzet voor de show op papier en samen werkt het productieteam dat uit.

Na de Sterrenshow doet Berkers nog veel grote kwis-shows en muziekshows voor televisie, zoals Te land, ter zee en in de lucht, Rad van Fortuin, Wedden dat, Bananasplit, Pisa, Doet ie 't of doet ie 't niet en vele andere bekende programma's. Hij werkt voor de Duitse (Der Preis ist heiss), Oostenrijkse (Die Zeit Lauft), Deense en Portugese televisie en ontwerpt decors voor concerten van Lee Towers, Rene Froger en Anita Meyer in Ahoy, die vaak ook te zien zijn op televisie.

Decor-chef

Enkele jaren na de verzelfstandiging van het facilitair bedrijf van de NOS splitst de voormalige Afdeling Decorontwerp zich op. Een aantal ontwerpers gaan naar NOB Decor. Berkers en Dirk Debou willen hun onafhankelijkheid ten opzichte van decorbouw behouden en blijven bij NOB TV, wat later overgenomen wordt door DutchView. Berkers neemt de taak van chef decorontwerp op zich. Er is veel werk voor de ontwerpers bij NOB TV en daarom besluit DutchView in overleg met Berkers om de decorontwerpers bij NOB Decor weer terug te nemen. In 2006 gaat Berkers na een groot feest met pensioen, maar hij blijft als zelfstandig ontwerper actief.

Collectie Hub Berkers

In 2014 schenkt Berkers zijn archief met decortekeningen, achter de schermen-foto's en programma-parafernalia aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Onderdeel van die schenking is ook een bijzonder afgietsel van het gezicht van Willem Ruis. De mal daarvoor is gebruikt om maskers te maken voor een dansoptreden in een van Ruis' shows. Jaren later vond Berkers de mal weer terug en heeft hij er enkele plexiglazen afgietsels van laten maken. Een ander bijzonder object is de maquette van de tent waarin de Sterrenshow mee door het land reist. In 2015 zijn een aantal stukken uit Berker's collectie te zien in een tentoonstelling bij de musical Willem Ruis, de show van zijn leven.