Jantine de Jonge

Uit B&G Wiki
Jantine de Jonge

NaamJantine de Jonge
GeborenAmsterdam, 10 september 1943
Functies omroeper, presentator
Bekend vanNOS, SchoolTV-Weekjournaal, Van gewest tot gewest, Telescoop
Periode actief1966-2000
Werkt samen metFred Florusse, Jos Kruisbergen
GalleryGallery

Jantine de Jonge in de media
Oeuvre Jantine de Jonge

Jantine de Jonge is één van Nederlands langstzittende televisieomroepsters. Daarnaast heeft ze het SchoolTV-Weekjournaal helpen opzetten en zestien jaar de regionale rubriek Van gewest tot gewest gepresenteerd. Toch vindt ze het moeilijk om zich te manifesteren en omschrijft ze zichzelf als ‘onopvallend aanwezig’. Ze vindt dat het haar teveel aan lef ontbreekt. Veel dingen zijn toevallig op haar pad gekomen, maar zij heeft met hard werken en haar bescheiden opstelling een langdurige mediacarrière opgebouwd waar anderen slechts van kunnen dromen.

Jantine de Jonge is in 1943 geboren in het Kamper Ziekenhuis te Amsterdam. Haar vader is directeur van een elektrotechnisch bedrijf en haar moeder is filiaalhoudster van winkelketen De Gruyter, één van de eerste vrouwen uit de buurt die werkt. Jantine en haar zusje zijn sleutelkinderen, wat ze overigens leuk heeft gevonden. Haar ouders brengen hun dochters al jong in aanraking met theater, dans, beeldende kunst, muziek en andere culturele uitingen. Haar moeder heeft haar geleerd, op het gebied van muziek en dans, open te staan voor moderne composities en choreografieën. Daar is ze nog altijd dankbaar voor, omdat het haar heeft geleerd om vanuit een andere invalshoek dan de vertrouwde te kijken en luisteren.

De Jonge heeft het meisjeslyceum gedaan en daarna de Kleinkunstacademie. Een aantal keren heeft ze aan het Holland Festival meegedaan en ze heeft een aantal jaren tournees door het land gemaakt met de groep Cabaret Knoop uit Huizen. Ze heeft zelfs een aantal speelfilms op haar cv staan.

Wanneer ze eindexamen doet voor de Kleinkunstacademie wordt ze gevraagd door Cor van Leeuwen om te komen omroepen voor de NTS en Schooltelevisie. Aangezien de familie nog geen televisietoestel in huis heeft weet De Jonge niet eens wat het werk inhoudt. Maar de belofte van vijfentwintig gulden voor het doen van een screentest trekt haar als arme student over de streep. Uiteindelijk heeft ze drie tests gedaan samen met een heleboel, in haar ogen, mooie dames. Toch wordt ‘het schoolmeisje met de geruite sokjes’ uitgekozen. Omdat ze het geld kan gebruiken en het omroepen goed te combineren is met haar gezin, besluit ze de baan te accepteren. Zekerheid biedt het echter allerminst, want ze krijgt een contract per omroepbeurt. Het omroepen voor Schooltelevisie doet ze soms dagelijks, met ’s ochtends van negen tot twaalf uur en ’s middags van half twee tot vier. De avonddiensten voor de NTS en later de NOS doet ze meestal maar drie keer per week, ook in het weekend en op feestdagen. Het omroepen vindt De Jonge achteraf het moeilijkste werk uit haar omroeploopbaan. Het in korte tijd moeten presteren en de wetenschap dat er iedere seconde op haar hoofd wordt gelet zorgen voor de nodige spanning. Evengoed kijkt ze terug op een periode van 32 jaar omroepen waarin ze het vak heeft zien veranderen en verdwijnen. De komst van kleurentelevisie en de automatisering van het opname- en uitzendproces heeft ze van dichtbij meegekregen. Ze heeft omgeroepen vanuit Studio Vitus, de grote Studio’s 1 en 2 en vanaf de uitzendstraat in het Videocentrum op het Mediapark. Af en toe roept ze om voor de RVU, de VPRO en de IKON. Daarnaast is ze een tijdje als omroepster bij Omroep Friesland te zien geweest en is ze vaste omroepster voor Feduco. In 1988 stopt de NOS met de omroepers voor de reguliere programmering, maar niet voor Schooltelevisie (NOT). Daar blijft Jantine tot het eind in 1998 omroepen.

Naast het omroepen raakt Jantine in de jaren zeventig als presentator betrokken bij het programma Tijdschrift en Tijdschrift-Aktueel. In 1981 is ze direct betrokken bij de oprichting van het SchoolTV-Weekjournaal. Samen met Fred Florusse verzorgt ze de presentatie, maar er worden ook liedjes gezongen en sketches gespeeld. Bij de NOT doet ze als actrice mee aan verschillende dramaproducties voor schooltelevisie. De Jonge geniet ervan als ze haar opgedane kennis van de Kleinkunstacademie zo kan toepassen en eens wat meer van zichzelf kan laten zien in haar televisiewerk. Het is voor haar een zware dobber als er in 1986 een nieuwe eindregisseur komt die besluit dat SchoolTV-Weekjournaal moet verjongen en het presentatieduo vervangen moet worden. Ondertussen is ze begonnen aan de presentatie van het reeds langlopende Van gewest tot gewest. Het programma heeft overeenkomsten met De Jonge zelf: het is een weinig spraakmakend programma zonder enig gevoel voor glamour, maar tegelijkertijd is het van een dusdanig hoge kwaliteit dat het decennialang op televisie verschijnt. Met trots kijkt ze terug op dit programma, waarvan ze meent dat het de toekomstige generaties een goed beeld zal geven van ons land in de tweede helft van de twintigste eeuw. Ze presenteert het programma tot 2000 wanneer wederom een nieuwe eindregisseur bepaalt dat het programma moet verjongen. Veel langer heeft het programma niet bestaan.

Voor de RVU heeft Jantine onder de titel Hoezo 1990 drie documentaires gemaakt (regie, samenstelling en interviews) over de 1990 maatregel, zelfstandigheid van jonge vrouwen. Buiten de omroep wordt De Jonge in de loop der jaren meermalen gevraagd voor de presentaties van educatieve en informatieve programma’s, bijvoorbeeld voor universiteiten. Haar televisiewerk is veelal informatief en men associeert haar met het genre. Voor haar enige radioprogramma, Telescoop, wordt ze gevraagd hoewel ze niets met het onderwerp van computers en nieuwe technologieën op ICT gebied heeft. Het radiowerk bevalt haar overigens uitstekend, dankzij de intieme setting en het ontbreken van een alles registrerende camera.

Al tijdens de looptijd van Van gewest tot gewest is ze begonnen met presentaties in het land voor de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid. Ze werkt hier samen met cineast Jos Kruisbergen, die meer dan vijfentwintig jaar het leven, wonen en werken van de bewoners in het land van Maas en Waal vastlegt. Hun producties zijn een soort Van gewest tot gewest van het Rivierengebied. Sinds 1993 is De Jonge als maatschappelijk begeleider actief bij Vluchtelingenwerk. Door dit werk heeft ze veel vriendschappen gesloten met mensen met uiteenlopende achtergronden en culturen. Daarnaast houdt ze zich bezig met de organisatie van concerten en tentoonstellingen bij het Walter Maas Huis en geeft ze daar rondleidingen. In haar vrije tijd doet ze aan jazzdansen, klassiek ballet en zit ze in een leesclub. De Jonge is de trotse moeder van twee dochters en grootmoeder van drie kleinkinderen.