Mediapark

Uit B&G Wiki

Het Mediapark is een bedrijventerrein in Hilversum, waar veel omroepen, studio’s, en productiebedrijven voor radio en televisie gehuisvest zijn. De bouw van het huidige Mediapark begint in 1965.

In 1951 wordt voor het eerste gesproken over een groot complex voor studiogebouwen en kantoren voor de Nederlandse Radio Unie. De beoogde plek is tussen de Insulindelaan, Sumatralaan, Lage Naarderweg, Domeinweg en Dievenpaadje. een terrein met 120.000 vierkante meter bouwgrond. Voor de radio is op dat moment maar 40.000 vierkante meter nodig. De naam is oorspronkelijk Radio-City, naar het Amerikaanse complex in New York.

Door de groei van de televisie in de jaren vijftig, komen er uiteindelijk voornamelijk televisiegebouwen. De naam van het terrein wordt in 1958 veranderd in Omroepkwartier. Vanaf 1989 is het bekend als Mediapark.

In 1963 wordt het energiecentrum als eerste gebouw in gebruik genomen, gevolgd door het Muziekpaviljoen in augustus 1966. In dit gebouw zijn de muziekcollecties van de omroepen samengebracht, zodat omroepen niet afzonderlijk platen of banden hoeven aan te schaffen en bewaren. Er zijn afluisterkamers om het materiaal te beluisteren en dirigentenkamers waar dirigenten partituren kunnen bekijken en eventueel spelen. Radiozender Hilversum 3 begint er vanaf 11 oktober 1965 met uitzendingen, ruim voor de opening in 1966. De partituren verhuizen begin jaren negentig naar het Muziek Centrum van de Omroep in het voormalig VARA gebouw aan de Heuvellaan. De muziekcollectie ligt sinds 2006 in het nieuwe pand van Beeld en Geluid.

Het muziekpaviljoen is ontworpen door architect Eling, het is een monument. In 2011 is het gebouw afgebroken om de kelders te verdiepen en vervolgens is het in exacte staat opgebouwd. Het pand is in gebruik van Facilitair bedrijf United.

In 1967 neemt Prins Bernhard het Studiocentrum op het Omroepkwartier in gebruik. In de jaren zeventig breidt het terrein zich enorm uit. In 1974 opent het decorcentrum, dat dan de grootste collectie rekwisieten in Europa heeft. Alle faciliteiten van de NOS worden er ondergebracht, in de jaren tachtig wordt dit onderdeel van de NOS verzelfstandigd.

Het Mediapark is tot de jaren tachtig vooral facilitair, er worden radio en televisie uitzendingen gemaakt. Nieuw is de komst van de omroepen VPRO, RVU, VARA en NPS in de jaren negentig. De architectuur is gedurfder dan de grote betonnen gebouwen die eerder op het terrein zijn neergezet. Het VPRO gebouw trekt veel architectuurliefhebbers en wordt bekroond met prijzen. In het nieuwe millennium is er de nieuwbouw van RTL en komt ook de ‘nieuwe’ Omroep Max op het park.

Het Mediapark wordt wereldnieuws als op 6 mei 2002 voor de 3FM studio Pim Fortuyn wordt vermoord. De studio van 3FM is inmiddels verhuisd, het gebouw is gerenoveerd en sinds 2011 zitten er verschillende bedrijven. Ter herdenking aan de moord op Fortuyn is een tegel geplaatst voor het gebouw.

In december 2006 opent Koningin Beatrix het audiovisuele archief Beeld en Geluid dat vanaf dan de nieuwe toegang is tot het Mediapark. De markante buitenkant van Beeld en Geluid is ontworpen door ontwerper Jaap Drupsteen. Hij heeft in de jaren zeventig gewerkt voor de ontwerpafdeling van de NOS en is onder andere verantwoordelijk geweest voor de vernieuwende vormgeving van de VPRO. Hij is ook ontwerper van de laatste Nederlandse bankbiljetten.

Met de komst van Beeld en Geluid is een nieuwe trend ingezet, het Mediapark als evenement. Naast de experience van Beeld en Geluid is er een tour over het park en zijn er dinnershows in Studio 21 en kun je een dagje radio of televisiemaken.

Gallery