Johnny Bingo

Uit B&G Wiki
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKorte Film, Drama
Decennia2000-2009
Lengte40'
MediumFilm
Externe infoNederlands Filmfestival


Beschrijving

Het verhaal draait om Johnny die samenwoont met zijn gokverslaafde moeder, waardoor hij zo ongeveer opgegroeid is in de bingohal. Zijn grote droom is het bouwen van een huis in Suriname. Om wat geld te verdienen voor deze droom werkt hij in de bingohal als nummeromroeper. Wanneer hij Monique ontmoet en verliefd op haar wordt wil hij met haar samen gaan wonen in Suriname. Hij besluit vals te spelen door haar de winnende bingokaart te geven op de avond waarop de jackpot zal vallen. Dit tot grote teleurstelling van zijn moeder die hem altijd al gesteund heeft, zij had verwacht dat hij met haar samen zou werken. Wanneer Monique dankzij Johnny’s valse spel de jackpot wint gunt ze hem echter geen blik meer waardig. Ook zij heeft het geld hard nodig door de schulden die ze heeft.

De film heeft een typische sfeer die bij de Surinaamse cultuur lijkt te horen, ook lijkt Johnny in eerste instantie het stereotype gezellige Surinamer. Het sombere aspect van het verhaal kun je ook goed terugzien in het kleurgebruik; in de dramatische scènes tussen Johnny en zijn verslaafde moeder zijn bijvoorbeeld meer in grijstinten te zien. Ook de rustige, bedrukte muziek werkt mee aan deze sfeer.

Johnny Bingo is een korte film die gemaakt is in het kader van een serie kortfilms genaamd One Night Stand.

Makers

Regisseur Hesdy Lonwijk

Producent Jan van der Zanden, Wilant Boekelman, Floor Onrust

Scenario Heleen Suèr

Camera Martijn van Broekhuizen

Production Design Paula Loos

Geluid op de set Coen Graevendael

Geluidsnabewerking Michael Souvage

Sound Design Victor Horstink

Editor Manuel Rombley

Productiemaatschappij Waterland Film

Omroep NPS, VARA, VPRO

Cast

Johnny - Kenneth Herdigein

Moeder - Maud Loth

Monique - Manoushka Zeegelaar Breeveld

Achtergrondinformatie

Het thema Suriname en de Surinaamse cultuur, wat steeds aanwezig is in de film, is zeer waarschijnlijk afgeleid van de Surinaamse afkomst van regisseur Hesdy Lonwijk. Hij en scenarioschrijfster Heleen Suèr kennen elkaar al langer van de filmacademie. Lonwijk wil al langere tijd een film maken over bingoverslaving, en Suèr vindt dit al meteen een interessant thema. Wanneer zij een One Night Stand productie moet maken, vraagt ze Lonwijk of hij het onderwerp misschien met haar wil uitwerken. Zodoende is deze film tot stand gekomen.