Joop van der Reijden

Uit B&G Wiki
Joop van der Reijden

NaamJohannes Piet van der Reijden
GeborenLeiden, 7 januari 1927
GestorvenNieuwegein, 3 februari 2006
Functies politicus, omroepbestuurder
Bekend vanNOS, Veronica
Periode actief1987-2001
Media
Audio fragmentenAudio.png

Joop van der Reijden in de media
Oeuvre Joop van der Reijden

Joop Van der Reijden is een typisch voorbeeld van een veelzijdige persoonlijkheid. Enerzijds de straatvechter, enigszins arrogant en soms tactloos. Anderzijds impulsief, veelzijdig en vooral de troubelshooter, de harde onderhandelaar en ritselaar. Met inzet, humor en uithoudingsvermogen op zoek naar zijn grenzen. Volgens Jan van Doorn, oud-TV amusementschef van Veronica: "Deze man is een politicus en dat is een vak, maar ook een talent. Op een bepaald moment kon hij zelfs beweren dat de lucht groen was. Tegen zo’n manier van werken kon niemand op." Scenarioschrijver Ger Beukenkamp schreef ooit een televisiedrama gebaseerd op de persoon van Joop van der Reijden. Het script ligt nog onaangeroerd bij de VARA.

Als jongeman excelleert Joop als waterpoloër. Op zijn 24ste is hij voorzitter van de Leidse Zwemclub. Hij brengt deze club van 68 naar 1000 leden. Na de HBS-B gaat hij in Rotterdam aan de Nederlandse Economische Hogeschool (de latere Erasmusuniversiteit) economie studeren. Hij studeert in 1954 af. In de jaren zestig wordt hij lid van de dan in moeilijkheden verkerende politieke partij CHU. Joop ontwikkelt een open, maar harde wijze van besturen.

Joop wordt in het kabinet Lubbers 1 (1982-1986) staatssecretaris volksgezondheid en sport op het Ministerie van WVC, dat onder leiding van Elco Brinkman staat. Lubbers kiest Joop – op advies van VNO-voorzitter Chris van Veen - om zijn zakenkennis en zijn lidmaatschap van het CHU. Joop's bloemrijke, directe taalgebruik maakt hem een populair politicus. Hij bewerkstelligt met een nieuw bekostigingssysteem een grote bezuiniging in de gezondheidszorg. Het brengt hem in confrontatie met de medisch specialisten, die hij voor ‘mafiosi’ uitmaakt. Na deze ambtstermijn gaat een ministerschap aan Joop voorbij. Naar zijn zeggen hebben de medisch specialisten hier de hand in.

Per 1 januari 1987 benoemt minister Brinkman Joop tot voorzitter van de NOS (Nederlandse Omroepprogramma Stichting). Hij volgt Pieter van Dijke op. Het is de hoogste functie in het publieke omroepbestel. Joop is tevens president-commissaris bij het NOB, dat tegelijk met zijn benoeming gecreëerd is (gevolg van een nieuwe Mediawet). Als nieuwe NOS-voorzitter doet Joop krasse uitspraken. Zo verklaart hij zich voor verhoging van de omroepbijdrage, wat hem niet in dank wordt afgenomen.

Zijn grootste opgave is de ontvlechting van NOS en NOB. Hij maakt de programmacoördinatie bespreekbaar. Ook probeert hij de sterren van producent Joop van den Ende voor de Publieke Omroep te behouden. Zo maakt hij in RUR geheime onderhandelingen tussen NOS en Van den Ende over het inhuren van producties bekend. Verder zet Joop zich in voor het behoud van topsport op de publieke televisie, geeft hij sturing aan het nieuwe Derde Net (per 1 april 1987) en weet hij Veronica voor het publieke bestel te behouden.

In 1990 schrijft hij een nota over de toekomst van het publieke bestel, waarin hij de teloorgang van dit bestel voorspelt. Deze nota krijgt te weinig aandacht naar zijn zin en Joop besluit bij de NOS op te stappen. Rob Out haalt Joop vervolgens bij Veronica, als opvolger van Wout Bordewijk. Hij neemt de baan om twee redenen graag aan: hij komt dichter op de werkvloer te staan en zijn pensioenbreuken worden opgevangen. Vanwege de verrassende transfer moet hij daarop bij de NOS onmiddellijk vertrekken.

In zijn nieuwe functie bij Veronica wordt direct van hem verwacht dat hij een aan Veronica opgelegd uitzendverbod kan terugbrengen, hetgeen ook lukt. De straf van het Commissariaat van de Media volgt op Veronica’s medefinanciering van RTL-Véronique: een verboden commerciële activiteit. De eis: een uitzendverbod van dertien weken wordt omgezet in twee zondagen, die door de TROS worden ingevuld. Bovendien stort Veronica het verdiende geld aan de deal met Véronique terug in de algemene middelen.

In 1994 verlaat Veronica met veel tamtam het publieke bestel, omdat het daar geen expansiemogelijkheden meer ziet. Veronica ‘gaat commercieel’ met Endemol in de Holland Media Groep (HMG). In december 1999 laat Joop weten, dat Veronica uit HMG stapt en alleen verder gaat. HMG ziet het lastige Veronica graag gaan en besluit zelf de zender Yorin op te zetten. De stap van Veronica om uit te treden heeft echter grote gevolgen voor de omroep. Het TV-station, zijn programma’s, presentatoren en voornaamste radiostation blijven in handen van HMG achter. Alleen het Veronicablad, het litho-bedrijf en de naam Veronica gaan over. Grote ontbrekende factor is de TV-zender. Heeft Joop Veronica naar de haaien laten gaan? "Ach", zegt hij daarover zelf, "Het is net als met voetbaltrainers. Als je een wedstrijd verliest, staat er een emmer stront voor je klaar."

Per 1 september 2001 treedt Joop af bij Veronica en wordt tot waarnemend burgemeester van Valkenburg (Zuid-Holland) benoemd. Deze functie heeft hij tot 2005 uitgeoefend

Prijzen en onderscheidingen

Officier in de Orde van Oranje Nassau (1982).

Dierenbeschermer van het jaar, (1984).

Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw (1986).

De Audrey Hepburntrofee (1987).

The Olympic Order (2000).