Joop van den Ende

Uit B&G Wiki
Joop van den Ende en zijn vrouw in 2011

Dankzij zijn doorzettingsvermogen en zakelijk inzicht weet Joop van den Ende zich op te werken van handelaar in feestartikelen tot een van de belangrijkste televisieproducenten van Nederland en de ongekroonde koning van de musical in Europa. Als jonge decorbouwer wordt hij al gegrepen door de wereld en het klatergoud van het grote toneel. Na een voorzichtig begin als organisator van feestavonden en producer bij de KRO groeit hij uiteindelijk uit tot de gentleman in glamourland. In het begin ongedurig en soms ook onhebbelijk: “…wie niet voor mij is, is tegen mij…”

Televisie- en theaterproducent

Na de oprichting van Joop van den Ende Productions begin jaren tachtig, bedenkt en maakt hij televisieprogramma’s voor alle omroepverenigingen. In 1994 fuseert Van den Ende met John de Mol Producties en gaan ze samen verder onder de naam Endemol. Deze productiemaatschappij groeit uit tot een van de grootste van Europa. De producties die uit zijn bedrijven voortkomen drukken hun stempel op de jaren zeventig, tachtig en negentig en bepalen voor een deel de Nederlandse televisie. Hij wordt dan ook onderscheiden met vele nationale en internationale awards.

Dertig jaar lang werkt Van den Ende zes, zeven dagen per week plus alle avonden. Een dergelijke inzet verwacht hij ook van zijn eigen personeel. Zijn gedrevenheid is ook een missie. Met vakkennis en een feilloos gevoel voor wat het grote publiek wil, maakt hij met een perfecte timing zijn producties. Van revueprogramma’s met komiek André van Duin via het grote toneel met Mary Dresselhuys en Ko van Dijk jr. tot musicals met een internationale allure als Titanic en 42nd Street. Van den Ende is een gepassioneerd mens met visie. Dat het hem niet louter om geld gaat, bewijst wel zijn Foundation. Samen met zijn vrouw ondersteunt hij aankomend talent financieel. Ook levert hij via giften zijn bijdrage aan het Stedelijk Museum in Amsterdam of het Holland Festival en andere culturele instellingen.

Theater

In 2000 wordt Endemol aan een Spaans telecombedrijf verkocht. Van den Ende richt zich vanaf dan alleen nog maar op zijn grote passie, het theater. In 1999 richt hij het bedrijf Stage Entertainment op dat gespecialiseerd is in het produceren van theatervoorstellingen en dan met name grootschalige musicalproducties. Binnen vijf jaar zal het bedrijf uitgroeien tot een multinational. Het bedrijf heeft in landen als Duitsland, Engeland en Spanje vestigingen opgezet.

Prijzen en onderscheidingen

In 2001 wordt Van den Ende benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn echtgenote wordt in 2014 onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2010 wordt van den Ende onderscheiden met de Gouden Medaille van Amsterdam vanwege zijn bijdrage aan de kunst en cultuur binnen de hoofdstad.

In 2011 krijgt Van den Ende een eredoctoraat aan de Erasmus Universiteit vanwege zijn pioniersrol in live entertainment en voor zijn bijdrage aan de cultuur in Nederland. In 2012 ontvangt hij een eredoctoraat aan de Nyenrode Business Universiteit.