Karel van de Graaf

Uit B&G Wiki
Karel van de Graaf (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamKarel van de Graaf
GeborenRotterdam, 4 december 1950
Gestorvenonbekend, 14 november 2023
Functies journalist, programmamaker, presentator
Bekend vanMet het oog op morgen, Karel, De toekomst van Karel, Netwerk, 2 Vandaag, Wie is de mol
Periode actief1969-2010
Media
Audio fragmentenAudio.png

Karel van de Graaf in de media
Oeuvre Karel van de Graaf

Van probleemjongere naar anchorman

Jeugd

Karel van de Graaf groeit op in een klassiek arbeidersmilieu in Hoek van Holland. Vader werkt op een scheepswerf en moeder maakt schoon bij een dokter. Van de Graaf is enig kind. Hij bezoekt verschillende middelbare scholen (HBS en HAVO), maar maakt slechts de MULO opleiding af. Op elfjarige leeftijd weet hij al dat hij later journalist wil worden. Op de pier van Hoek van Holland ziet hij hoe een passagiersschip vastloopt. Hij gaat er op af en staat naast de radioverslaggever Link van Bruggen en denkt: die man kijkt hiernaar en wordt er ook nog voor betaald. In november 1962 organiseert hij op twaalfjarige leeftijd in Hoek van Holland de plaatselijke Open het Dorp-manifestatie. De ondernemende Karel haalt daarmee met foto de lokale kranten. Vanwege de ingewikkelde situatie thuis wordt de zeventienjarige Karel een wegloper die regelmatig slaapt in een Rotterdams jongerencentrum. Via een jongerenwerker komt hij in contact met mensen bij omroepvereniging AVRO.

AVRO

Tv-regisseur Mieke Benda biedt hem vervolgens een baantje aan bij Stuif es in. Nog geen jaar later is Van de Graaf eindredacteur van de jeugdomroep van de AVRO Minjon en in vaste dienst. Hij werkt daarna mee aan verschillende programma’s. In oktober 1984 gaat hij naar de televisie en krijgt, naast het presenteren van de actualiteitenrubriek Televizier, er het praatprogramma Karel.

Karel

Het programma komt moeizaam op gang. Na negen afleveringen denkt men er hard over om Karel van het scherm te halen. Maar dan is op 3 december 1984 de vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van het regime Bouterse in Karel. Karel van de Graaf interviewt die avond medestanders van het toenmalige bewind in Suriname. In het publiek zitten opponenten. Een van hen krijgt ruzie met een van de gasten aan tafel. Uiteindelijk mondt dit uit in een vechtpartij tussen de man uit het publiek en gast Paul Somohardjo.

Tijdens deze rechtstreekse uitzending worden er twee schoten gelost in de studio. Een kogel verdwijnt in de muur, het andere projectiel treft een chauffeur van de gasten. Het wapen wordt drie, vier maanden later teruggevonden in een NOS-damestoilet. De uitroep "Heren, heren!", waarmee Van de Graaf de kalmte tracht te bewaren, is legendarisch geworden. Het schietincident wordt in vierenvijftig landen uitgezonden en de presentator van een Argentijns nieuwsprogramma kondigt het onderwerp, geheel in stijl, zittend onder zijn bureau, aan. De AVRO-leiding besluit met het programma door te gaan. Na vijftien seizoenen houdt het programma Karel op. In maart 1999 presenteert hij de laatste wekelijkse aflevering.

Het leven na Karel

Na de talkshow "Karel" gaat hij actualiteiten presenteren bij de rubrieken Een Vandaag en Netwerk. Ook presenteert hij een seizoen het populaire programma Wie is de mol. Op 17 september 2007 stapt Karel van de Graaf volgens eigen zeggen in goed overleg op bij de AVRO. Zijn werk als directeur corporate communicatie van het energiebedrijf Econcern brengt volgens de AVRO-directie zijn journalistieke onafhankelijkheid in het geding. Van de Graaf krijgt een ontslagvergoeding van € 544.000 aangezien zijn contract nog tot eind 2009 zou lopen. De hoogte van dit bedrag leidt tot veel publiciteit en uiteindelijk zelfs tot kamervragen.

In 2010 is Van de Graaf weer even terug op televisie. Hij presenteert de thema-avond Iedereen kan internetten voor Omroep Max en de NTR.

Prijzen en onderscheidingen

De Zilveren Reissmicrofoon (1981).

Films

Maakt samen met regisseur Rob Herzet een tv-film over het korps Commandotroepen (1972).